Weergaven: 936
Afleggers maken en koninginnen telen om bijenvolken te vermeerderen
Van één bijenvolk meerdere bijenvolken maken? Het kan op deze manieren:
- Door het maken van een broedaflegger
- Door middel van een kunstzwerm
- Door het telen van koninginnen
Uiteraard kan je ook gewoon een bijenvolk kopen. Maar waarom zou je veel geld uitgeven aan iets waar je veel plezier kan beleven om het zelf te maken?
Starten met een bijenvolk.
Uiteraard moet je ergens starten. Heb je nog nooit een bijenvolk gehad? Ga dan ten rade bij een ervaren imker en vraag of hij/zij voor jou een aflegger wil maken in de maand mei/juni. Hiermee kan je de knepen van het imkervak leren en kan je een jaar later honing oogsten en je volken vermeerderen.
Had je eerder al bijenvolken maar zijn deze om één of andere reden gestorven? Koop dan in het voorjaar op een bijenmarkt een bijenvolk op 11 ramen. Hiermee kan je later in het seizoen aan de slag om je bijenstand weer uit te breiden.
Een nieuw bijenvolk maken
Broedaflegger
De gemakkelijkste en meest efficiënte manier om een nieuwe bijenvolk te maken is door een aflegger te maken met één raam gesloten broed. Dit is de aflegger volgens de methode van Dr. Pia Aumeier.
Om om deze manier een bijenvolk te maken ga je alsvolgt te werk:
- Neem één raam met zo veel mogelijk gesloten werksterbroed en opzittende bijen uit een productievolk. Zorg dat dit raam ook enkele eitjes of jonge larven bevat
- Hang dit met zo veel mogelijk opzittende bijen aan de buitenkant van een nieuwe bijenkast (vb 6 raams-kastje)
- Hang naast dit raam een op te bouwen wasraat
- Hang hiernaast een raam met honing of resterend wintervoer
- Behandel na 24 dagen met een oxaalzuuroplossing
Zorg dat het raam met broed aan beide kanten volledig met bijen bezet is. Het gesloten broed is reeds gevoed en is geen belasting meer voor de jonge bijen die je in de nieuwe kast hangt. Zij houden het broed warm en worden binnen een 10tal dagen geboren zodat zich al heel snel veel bijen in de kast bevinden. Deze bijen kiezen een geschikte larve uit en zetten alles op alles om een moerdop te maken waaruit een nieuwe koningin wordt geboren. De bijen kiezen meestel een 2 of 3daags larve om de moerdop te maken. Deze larve is op dezelfde manier gevoed als ze een koningin zouden voeden en door deze larve te kiezen heeft het bijenvolk enkele dagen eerder een koningin dan dat ze de ééndags larve zouden kiezen. Ze beperken zich tot één of twee doppen. Deze laat je beide staan.
Vul de bijenkast verder met isolatieblokken en zet deze op min 2km van je bijenstand.
Na 24 dagen is in deze bijenkast het raam met gesloten broed volledig uitgelopen en bevindt zich in het volk een onbevruchte koningin van 1 dag tot 1 week oud. Het volk is volledig broedloos. Een belangrijke stap is dat je het volk nu bedruppelt of besproeit met een oxaalzuuroplossing van 3,5%. Hiermee haal je tot 95% van de varroamijten uit het volk en geef je het nieuwe bijenvolkje een goede varroavrije start.
Een week later, dus één maand nadat jet het nieuwe bijenvolk hebt gemaakt, kan je het volkje nakijken. Zie je eitjes of open broed? Dan verliep alles goed en heb je een nieuw bijenvolk dat je rustig kan laten uitgroeien tot aan het einde van de zomer. Breid dit volkje regelmatig uit met extra waswafels totdat de hele broedbak is gevuld.
Deze manier van werken kan je toepassen tussen 1 en 15 mei. Je zal versteld staan hoe snel zo’n volkje groeit.
Het nadeel van deze methode is dat je mogelijk veel varroamijten uit het productievolk meeneemt in het raam met gesloten broed. Daarom is de varroabehandeling na 24 dagen heel belangrijk. Een andere manier waarbij je veel minder mijten overbrengt is het maken van een nieuwe bijenvolk met een kunstzwerm.
Kunstzwerm
Om een nieuwe bijenvolk te maken met een lage varroa druk kan je werken met een kunstzwerm. Hiervoor neem je een 6raams bijenkast dat je vult met wasramen en een raam gevuld met honing. Veeg hierin de bijen van 6 broedramen uit een sterk productievolk, zonder de koningin. Zet dit volkje apart en voer na een dag een onbevruchte of bevruchte koningin in het volk.
Koninginnenteelt
Wil je met zachtaardige bijen blijven werken dan leer je best koninginnen telen. Zo kan je steeds werken met zachtaardige F1 moeren en behoud je goed eigenschappen in je bijenvolken. Hoe je koninginnen teelt kan je de komende weken leren bij onze vereniging.
Prakijklessen volksvermeerdering met koninginnenteelt
Dit voorjaar organiseert Imkers Neteland vzw samen met vzw Netebieke twee lessenreeksen bijenvolken vermeerderen met koninginnenteelt. In deze lessen die volledig in de praktijk gegeven worden kan je zelf meerdere bijenvolken maken van je eigen bijenvolk of mee komen kijken hoe dit in z’n werk gaat.
Leer stap voor stap hoe je een moer kweekt en hoe je het bijenvolk opdeelt in nieuwe, jonge volkjes. Je larft over van een geselecteerde, zachtaardige carnica P-moer.
Deelname is gratis. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur een mail naar info@imkersneteland.be en ontvang alle praktische informatie over de lessen.
Lessenreeks vroege koninginnenteelt
In de lessenreeks bijenvolken vermeerderen met vroege koninginnenteelt vertrekken we van een 10-raams broedaflegger om de koninginnen te telen en de nieuwe bijenvolken te maken. Deze lessenreeks vindt plaats in de maand mei aan de Merodese bossen in Herenthout. De lessen starten telkens om 18u.
- Di 30/4
- Vr 3/5
- Ma 6/5
- Do 9/5
- za 18/5
- Di 21/5
- Wo 22/5
Nieuwe bijenvolken met late koninginnenteelt
In de lessenreeks bijenvolken vermeerderen met koninginnenteelt vertrekken we van je eigen bijenkast om de koninginnen te telen en de nieuwe bijenvolken te maken. Deze lessenreeks vindt plaats in de maand juni aan de bijenhal in de Nierijk in Grobbendonk. De lessen starten telkens om 18u.
- Ma 10/6
- Di 18/6
- Ma 24/6
- Woe 26/6
- Di 2/7
- Ma 8/7
- Di 9/7