Bijenkast in de tuin
Bijenkast in de tuin

Bijenkast in de tuin

Een bijenvolk in mijn tuin, mag dat?

Ja hoor, je mag in je tuin een bijenkast plaatsen. Hou wel even rekening met deze wettelijke bepaling:

 • Een bijenkast plaats je op minstens 20m van de deur aan de woning van je buren
 • Voorzie je een obstakel van 2m hoog, bijvoorbeeld een haag of omheining, dan bedraagt deze afstand 10m

Verder zijn er geen regels, maar laat je buren toch best even weten dat die zoemende beestjes in jouw tuin wonen. Bijen gaan wel eens zwermen en dan is de boom van de buren een aanlokkelijke halte. Bijen zoeken ook water in de onmiddellijke omgeving en zitten dan bij zonnig weer met z’n alle aan de rand van het zwembad of een vijvertje water te drinken. Zorg daarom zelf voor een plaatsje met water in de tuin. Hoe vuiler hoe liever, bijen halen ook mineralen en andere stoffen uit het water.

Vermijd bijen-bij-je-buren ruzies

Buren zullen geboeid luisteren als je vertelt over je nieuwe hobby. Spreek ze dus even aan en laat ze zeker proeven van je eerste honingoogst. Ze zullen maar wat blij zijn dat ze die potjes van den Aldi eindelijk in de rekken kunnen laten staan gewoon over de haag een nieuwe bestelling voor echte honing-van-de-imker kunnen plaatsen.

Zachtaardige bijen

Het is raadzaam om in een stad of bewoonde omgeving voor een zachtaardig bijenras te kiezen. Steeklustige of agressieve bijen gaan op weinig begrip van je buren kunnen rekenen. Via onze vereniging kan je zachtaardige en veerkrachtige bijen bekomen. Dat maakt bijenhouden aangenaam voor jezelf en je omgeving.

Leer je bijenkast kennen

Leer het gedrag van je bijenvolk kennen door een cursus voor beginnende imkers te volgen. Lees er hier meer over.

3 Reacties

 1. Henk Luttje

  Goede dag,
  Het lijkt mij een interessante mogelijkheid om bijen te kunnen houden om de planten, bomen, struiken en alle verschillende bloemhoudende planten, in stand te kunnen houden en zo ook de bijen bevolking hun deel te laten behouden..
  Mijn vraag is alleen, kan dit in een woonwijk en wat is de vereiste frequentie van de werkzaamheden hierbij.
  We zijn wel eens een paar dagen achtereen op vakantie. Kan dat dan wel???

 2. Nicole

  Mijn buurman heeft zijn bijen tegen mijn garage aan gezet. Nog geen 7m van mijn achterdeur en dus direct aan mijn tuin. Volgens de gemeente mag dit maar ik zie hier dat het volgens de wettelijke bepalingen niet mag? Wat is het nu, want ik erger me er enorm aan. Heb een hond rondlopen die al een paar keer gestoken is door een bij die halfdood op de grond ligt. Kinderen die niet buiten durven te eten of te zwemmen. En een zus en vriendin die in de zomer liever niet op bezoek komen, want allergisch voor bijensteken.
  De achterbuurman wordt boos als ik er wat van zeg. Zijn tuin is overigens zo groot dat als hij ze daar in het midden zet er waarschijnlijk niemand last van heeft. Maar hij heeft ze zelf zo ver mogelijk van zijn huis af gezet, in de uiterste hoek, bij mijn grond dus. Ik noem dat asociaal.
  Hoe kan ik de gemeente zover krijgen hier wat mee te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *