Weergaven: 2233
Drakenwilg of bandwilg, ideale drachtplant voor bijen
Nee, een drakenwilg spuwt geen vuur, maar indrukwekkend is de struik wel. De Salix udensis ‘Sekka’ of Bandwilg zoals deze heerster officiëel noemt is een bijzonder interessante bijenplant voor honingbijen, hommels en wilde bijen.
Stuifmeel voor bijen en hommels
De Drakenwilg komt in februari in bloei nog voor de boswilg zijn gele katjes opent. Het is een ideale stuifmeel en nectar bron voor bijen die op warme februaridagen uitvliegen en voor hommelkoninginnen die al vroeg in het voorjaar uit hun winterverblijfplaats kruipen. De struik wordt maximaal 3m hoog en 3m breed.
In onze regio is deze wilgenstruik eerder zeldzaam in de vrije natuur. Ook in tuincentra zal je ze niet gemakkelijk vinden. Zonde, want het is een heel interessante drachtplant om in de buurt van je bijen te hebben.
De bandwilg is een twijgbloeier wat wil zeggen dat de katjes volgend jaar tevoorschijn komen op takken die dit jaar zijn gevormd. Bij aanplant hoef je deze niet te snoeien en al in het eerste voorjaar zal je katjes zien verschijnen. Je kan er ook een haag mee vormen door elke meter een plant te zetten.
De plant verdraagt in tegenstelling tot andere wilgensoorten heel goed een plek in halfschaduw. De takken gaan na een tijd doorhangen en vanuit elke gebogen tak groeien nieuwe takken omhoog. Zo krijg je al na twee jaar een dichtbegroeide struik die heel goed het onkruid op de plaats van planten onderdrukt. De vele bladeren die pas laat in de herfst afvallen vormen een humuslaag onder de boom.
Drakenwilg in bloei
Dit jaar zien we bij ons op de Kempische zandgrond de eerste gele katjes verschijnen op 17 februari. Er staan massaal veel katjes klaar op onze favoriete wilgensoort om de volgende dagen de bijen, hommels en andere bestuivers van pollen te voorzien.
Drakenwilg stekken
De drakenwilg is eenvoudig te vermeerderen door stekken. Neem stekken van 20cm in november als de plant in rust is. Stop deze in vochtige grond en na de winter zullen de wortels al snel gevormd worden.
Via onze imkersvereniging kan je de drakenwilg of bandwilg bekomen. We beschikken over planten in volle grond en in pot. De wilg is ook te vermeerderen door stekken. Je kan de stekjes bij ons verkrijgen. Contacteer ons via info@imkersneteland.be of 0494575015
Meer info: https://plants.ces.ncsu.edu/plants/salix-udensis-sekka/
Lees ook over die andere vroegbloeiende wilg: de Egyptische Wilg
zou graag een drakenwilg willen bestellen voor mijn bijen.
ben lid van bijenbond Zoersel.
Ik zou graag een stek hebben of een plantje vd deakenwilg – ik ben lid imkerbond neteland en zoersel
Ik zou graag een plantje van de drakenwilg willen bestellen.