Egyptische Wilg
Egyptische Wilg

Egyptische Wilg

Egyptische Wilg

De Egyptische Wilg (Salix medemii) is de vroegst bloeiende wilg die je in onze regio kan vinden.. Hij wordt ook wel eens Perzische wilg of Salix aegyptiaca genoemd. Deze wilg is niet inheems en komt niet voor in de vrije natuur in België. Maar door zijn vroege bloei met tal van wilgenkatjes is de struik bijzonder geliefd als bijenplant bij imkers. Hij bloeit vroeg in februari wanneer de bijen nog dicht in de buurt van de bijenhal bloemen bezoeken. De mannelijke wilg levert massaal veel stuifmeel op het moment dat bijen veel stuifmeel nodig hebben voor een goede voorjaarsontwikkeling.

Niet alleen voor honingbijen is dit een interessante drachtplant. Ook hommelkoninginnen zijn in grote aantallen terug te vinden op de bloemrijke Egyptische Wilg als belangrijke bron van stuifmeel en nectar.

Egyptische wilg in bloei
14 Februari 2022 – Bijen op de Egyptische Wilg

Salix aegyptiaca in bloei

Vorig jaar maakten we enkele stekken van de Perzische Wilg. Ze vormden mooie scheuten en kwamen dit jaar voor het eerst in bloei. We zagen de eerste wilgenkatjes bloeien sinds 12 februari. Van zodra enkele katjes in bloei stonden vonden de bijen meteen hun weg naar de wilgenstruik.

Een andere vroegbloeiende windbestuiver is de Hazelaar, maar zet je beide naast elkaar dan kiezen de bijen resoluut voor de wilg om pollen op te verzamelen. De mannelijke wilg levert ook nectar, maar de bijen vliegen er toch vooral op om stuifmeel te verzamelen.

Egyptische Wilg stekken

De Egyptische Wilg is eenvoudig te vermeerderen door in november stekken van 15 à 20cm te knippen en deze in vochtige grond of in een plastic bloempot te zetten. In het voorjaar beginnen de stekken uit te lopen en wortels te vormen. In het najaar kan je de wilg uitplanten op zijn definitieve plaats in je bijentuin.

Drakenwilg

Na de Salix Medemii komt de Drakenwilg in bloei. Leer er hier meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *