Honing zonder bijen
Honing zonder bijen

Honing zonder bijen

Honing zonder bijen

Honing is Big Business. Zeker in Amerika. Grote bedrijven verdienen er grof geld met honing. Maar om hun product te produceren hebben ze volk nodig, veel volk. 100 000den werksters, soms braaf en gewillig, maar soms ook vreselijk morrend in de korf.

Wat als ik die nu eens allemaal ontsla en mijn product maak zonder volk? Weg werksters, welkom machines. Honing maken, maar dan zonder die vervelende bijen. Dat was het idee Darko Mandich, Serviër en professioneel imker met weinig liefde voor bijen. Hij trok met zijn idee naar San Francisco, vond er een tweede gek om mee samen te werken en richtte het bedrijf MeliBio op. Samen hebben ze één doel voor ogen: de beste honing ter wereld maken zonder één enkele bij.

En ze zijn ambitieus, eind 2022 willen ze met hun eerste versie van vegan honing uit de bioreactor op de markt komen.

Over de manier waarop blijven de oprichters van ‘start up’ MeliBio eerder op de vlakte. Met de nieuwste food technologieën  zoals biosynthese en biofermentatie met genetisch gemanipuleerde micro-organismen laten ze nectar uit de planten vergisten tot honing.

Honing ‘brouwen’ als het ware. Een beetje op dezelfde manier als die gekke Hollander van de Vegetarische Slager die vorig jaar een labo opkocht in Gent en daar nu melk tracht te produceren met gras en gistcellen. Zonder koe.

Of ze zo’n complex product als honing op enkele jaren kunnen namaken zoals bijen die er al 40 miljoen jaar ervaring mee hebben is maar de vraag.

Alleszins leveren ze ondertussen de eerste potten honing aan gespecialiseerde restaurants en selecteerde Time Magazine hun product als een van de 100 beste uitvindingen van 2021.

Bron: Podcast – The Food Tech Show – te beluisteren op Spotify

Lees ook: robot imkeren met Beewise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *