Imkers Neteland
Over Imkers Neteland

Over Imkers Neteland

Imkers Neteland. Plezant & interessant!

Wil jij graag imker worden of de bijen helpen?

Bij Imkers Neteland vzw kom je alles te weten over de fascinerende wereld van de bijen. We informeren over honingbijen, solitaire bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers.

Als lid van onze jonge en dynamische bijenvereniging kan je deelnemen aan tal van activiteiten rond het thema bijen en biodiversiteit. Je ontvangt maandelijks het tijdschrift van de Vlaamse Imkersbond en elk kwartaal onze hoogst eigen Bijenkrant.

De leden van onze bijenbond komen uit Grobbendonk, Bouwel, Herenthout, Vorselaar, Lille, Herentals, Nijlen, Emblem, Kessel, Lier, Antwerpen en andere omliggende gemeenten in de Kempen. Elke bijenvriend die imkert is welkom bij onze vereniging. We zijn vertegenwoordigd in de milieuraad van Grobbendonk en engageren ons voor een bijvriendelijke natuur en een rijk Kempisch landschap voor bestuivers. We werken als imkerbond mee aan een natuurlijke en bloemrijke omgeving waar bijen volop kunnen zoemen en voedsel verzamelen.

Vereniging voor nieuwe en jonge imkers

De meeste mensen die nu beginnen imkeren doen dat als een vorm van natuurbeleving. Imkeren is al lang geen synoniem meer van honing oogsten. Jonge imkers willen leren van de wonderbaarlijke honingbijen en begrijpen hoe bijen zich gedragen in de natuur. Imkers Neteland zet volop in op de begeleiding van deze nieuwe imkers en stimuleert de instroom van jonge imkers in de bijenteelt. Door het organiseren van starterscursussen, zowel fysiek als online, en het geven van demonstraties en praktijklessen leren we beginnende imkers op een duurzame manier met bijen omgaan en te begrijpen hoe een bijenvolk samenwerkt als een echt superorganisme.

Basiscursus bijen en imkeren voor beginners

Dit najaar kan je bij onze imkersbond een cursus imkeren voor beginners volgen. In deze bijencursus leer je alles over bloemen, bijen en imkeren. Je leert hoe je gezonde bijen kan houden, hoe je natuurlijk kan imkeren, varroa onder controle kan houden en bijensterfte kan vermijden. Je komt te weten welke bijenplanten voor nectar en stuifmeel zorgen als voedsel voor de bijtjes en hoe je een tuin kan inrichten voor bijen, hommels en andere bestuivers.

Na de opleiding bijenteelt in 2022 kan je starten met een eigen bijenvolk. Je leert hoe honing slingeren, hoe was verwerken en hoe propolis oogsten om er zelf tinctuur en zalf van te maken. Allemaal dankzij de bijenkast in je tuin!

Onze ervaren imkers helpen je met al je vragen over bijen. Na onze lessenreeks voor starters kan je voordrachten en praktijklessen voor gevorderde imkers volgen zodat je je verder kan verdiepen in de fascinerende wereld van de bijen en de boeiende hobby van de imkerij.

Deze opleiding is gesubsidieerd door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Europese Unie en APIF vzw. De vorming omvat theorielessen in de zaal of online en praktijklessen aan de bijenhal. Elke deelnemer van de lessenreeks ontvangt een cursustekst en handouts van de presentaties.

Bestuur

Voorzitter

Bert Fierens

Secretaris

Anne Baeten

Bestuursleden

Johan Aerts

Dave Daneels

Dirk Dooms

Jan D’Hooghe

Lid worden

Lid worden? Mail naar info@imkersneteland.be, bel 0494/575015, of rechtstreeks via deze link.