Reinigingsvlucht
Reinigingsvlucht

Reinigingsvlucht

Eerste reinigingsvlucht voor de bijen

De afgelopen weken kregen we somber weer, maar vandaag, 16 december 2021, liet de zon zich volop zien en gaf de thermometer in de bijenhal tot wel 15°C aan. Tijd voor een eerste reinigingsvlucht!

Vandaag was hét moment voor de bijen om massaal naar buiten te stormen en enkele cirkeltjes rond de bijenwoning te maken. Genieten van ‘t zonnetje, even een frisse neus nemen en vooral: ontlasten.

Het doet de bijen deugd even de wintertros te kunnen verlaten. En voor de imker is het fijn dat heerlijke gezoem aan de bijenhal waar te nemen en te zien dat de volken in goede conditie zijn.

Bijen actief in de winter

Het is zeker geen abnormaal verschijnsel dat de bijen actief zijn in de winter. En wees maar gerust, ze zijn verstandig genoeg om na hun uitje meteen weer in het warme nest te kruipen.

Opmerkelijk, hier en daar begonnen enkele moedige bijen zowaar al wat stuifmeel te verzamelen. Aan de hand van de kleuren op onderstaande foto doen we even een gok: stuifmeel van winterheide en Mahonia?

reinigingsvlucht-bijen
Bijen met stuifmeel, 16 december 2021

Waarom is de reinigingsvlucht belangrijk?

Voor de imker is de reinigingsvlucht een eerste indicatie van de sterkte van het bijenvolk. Is er geen bedrijvigheid aan de kast dan is er mogelijk sprake van wintersterfte.

Voor de bijen is het de kans om de darmen leeg te maken en zich te ontdoen van de resten uit de vertering van stuifmeel en honing.

Bijen ontlasten zich nooit in de bijenkast. Ze houden alles op tot ze de gelegenheid krijgen om buiten te komen. Dat is ingebakken hygiënisch gedrag van de honingbijen. Ze kunnen tot 3 maanden alles ophouden in hun blaas. Langer gaat niet, dan krijgen ze darmproblemen met diarree, of roer, tot gevolg. De bodem van de kast wordt dan bevuild met uitwerpselen van de bijen wat mogelijk tot ziektes leidt.

Een reinigingsvlucht is dus nuttig en zelfs noodzakelijk. In die zin zijn enkele warme zonnige winterdagen in december en januari een voordeel voor de bijen. Waar we vroeger tot in februari moesten wachten op de eerste vlucht zien we de laatste jaren ten gevolge van de klimaatopwarming meer van deze warme winterse dagen in december en januari.

Lees meer over het gedrag van de bijen deze winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *