RIP Leopold Lippens, vriend van de bijen
RIP Leopold Lippens, vriend van de bijen

RIP Leopold Lippens, vriend van de bijen

Leopold Lippens, vriend van de bijen

Op 19 februari verloren de bijen een belangrijke vriend. Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, overleed op 79-jarige leeftijd. Een man met rare gedachten en soms bizarre beslissingen maar ook een man met een bijzondere liefde voor bijen.

Begin dit jaar nog verbood hij alle pesticidegebruik in de tuinen van Knokke-Heist, ook voor tuinen die worden onderhouden door tuinaannemers. Daarmee was Knokke-Heist de eerste gemeente in Vlaanderen die een totaalverbod voor pesticidegebruik in tuinen uitvaardigde.

Stuifmeelanalyse

Het verbod kwam er na analyses van stuifmeel verzameld door bijen die speciaal als omgevingsmonitoren verspreid over de hele gemeente staan opgesteld. Elke bijenkast monitort een gebied in een straal van 1,5km. Zo krijgt men van elk gebied in de gemeente een duidelijk beeld van de variatie in bloemen, van de gebruikte pesticiden en van de aanwezige zware metalen in de omgeving.

De resultaten waren niet bepaald fraai. Slechts op één van de vijf meetpunten werd geen te veel aan pesticiden gemeten en in alle gebieden was de aanwezigheid van zware metalen alarmerend. Naast pesticiden gebruikt in tuinen werd in elk meetpunt ook de fungicide Captan teruggevonden. Dit middel wordt tot 20 keer per jaar gebruikt door fruittelers om Appelschurftzwam te voorkomen.

Nogmaals is duidelijk hoe bijen een indicator zijn van de omgevingskwaliteit. Zo liet een recente reportage van Pano zien hoe aan de hand van stuifmeelanalyse bij bijen de abnormale hoeveelheden lood, cadmium en arseen in de omgeving van de Umicore fabriek werden aangetoond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *