Wasraten maken van je eigen bijenwas
Wasraten maken van je eigen bijenwas

Wasraten maken van je eigen bijenwas

Nieuwe wasramen en wasraten maken van je eigen bijenwas

Bij Imkers Neteland werken we met een gesloten wascircuit. Als imker oogst je de was die werd geproduceerd door je eigen bijen. De oude, vuile wasramen kan je laten smelten tot wasblokken in de stoomwassmelter van onze vereniging. Deze blokken was worden nog eens extra gezuiverd en vervolgens maken we hier nieuwe was raten mee die je kan insmelten in de ramen voor je bijenkast.

Gesloten wascircuit

Zo recupereren we oude was en kunnen we de bijen regelmatig nieuwe wasraten geven. Dit komt de hygiëne in het bijenvolk ten goede. De wasraten worden door de bijen snel uitgebouwd zodat de koningin er eitjes kan in leggen of de bijen er honing kunnen in stockeren.

zelf-nieuwe-wasramen-maken
Zelf nieuwe wasramen maken: kom naar de wassmeltdag bij Imkers Neteland en doe mee aan het waswafelen

Wasraten binnenleveren

Wil je uw was nog dit jaar laten verwerken tot nieuwe raten, breng deze dan binnen voor 15 december 2023 bij één van de bestuursleden. De minimale hoeveelheid bijenwas die je nodig hebt om in het waswafel machine te laten verwerken tot wasramen is 5kg.

Na verwerking van de was krijg je raten die gemaakt zijn met uitsluitend je eigen bijenwas. De was wordt niet gemengd met bijenwas van andere imkers. Zo bouw je een eigen gesloten wascircuit. Als je regelmatig de wasramen in je bijenkast ververst krijg je zo jaar na jaar zuiverdere raten in je bijenvolk.

bijenwas-wasraten
bijenwas-wasraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *