Imkers Neteland
Imker worden, hoe doe je dat?

Imker worden, hoe doe je dat?

Hoe imker worden?

Wil jij imker worden? Goed idee! Imkeren is een boeiende hobby. Je kan imker worden uit liefde voor de natuur, om zelf heerlijke honing te oogsten of gewoon om deze fascinerende bijtjes bezig te zien.

Imkeren worden is spannend en we kunnen je verzekeren dat je er snel gepassioneerd door raakt. Zodra de bijenmicrobe je bijt laat deze je niet meer los. Hoe meer je met bijen bezig bent hoe meer je begint te begrijpen hoe een bijenvolk zich ontwikkelt, hoe slim de bijtjes zijn en hoe ingenieus het leven in de bijenkast is georganiseerd.

Bijen zijn een wonder van de natuur en hebben capaciteiten waar wij als mensen alleen maar van kunnen dromen. Bijen kunnen zwaartekracht voelen, temperatuur meten en communiceren met geuren en dansen. Ze produceren hun eigen voedsel, metselen hun eigen woning in elkaar en maken er zelf de bouwstenen voor. Als imker sta je dagelijks versteld wat de bijen allemaal voor elkaar krijgen.

Honingbijen komen niet meer voor in de vrije natuur in België. Als imker kunnen we bijen een woning aanbieden waarin het bijenvolk zich kan nestelen. Een imker verzorgt de woning, houdt het nest vrij van schimmels en houdt het volk vrij van ziektes veroorzaakt door parasieten, mijten, virussen en bacteriën.

Een imker die de bijen liefheeft voorziet voedsel voor de bijen in een bijentuin met een gevariëerd aanbod aan bloeiende drachtplanten. Hebben de bijen in het drachtseizoen niet voldoende voedsel kunnen verzamelen dan voedert de imker het volk bij.

Bijen zijn belangrijk

In 2019 verklaarde het Earthwatch institute bijen als meest belangrijke wezens op aarde. Zonder bijen geen bloeiende natuur en zonder bloeiende natuur geen overheerlijke vruchten. Bijen brengen meer kleur en meer geur. Bij alles wat lekker, gezond en vitaminerijk is heeft een bij voor bestuiving gezorgd.

Imker worden om bijen te helpen

Belangrijke beestjes verdienen een goede zorg en dat is waar duizenden imkers zich dagelijks voor inzetten. Een imker zorgt voor een goede woning waar bijen beschut en warm bij elkaar kunnen zitten. Een andere taak van een imker is het bestrijden van bijenziektes. Vooral een goede varroabestrijding voorkomt wintersterfte van bijenvolken en houdt bijenpopulaties in stand.

Hoe komt een imker aan bijen?

Je kan op twee manieren aan bijen geraken als je imker wil worden:

 1. Koop een bijenvolk. Je kan tussen maart en april op verschillende plaatsen bijenvolken kopen. Je koopt best een volk dat goed de winter is doorgekomen en dat 10 ramen met bijen bevat. Een gangbare prijs voor bijen is 10EUR per volledig bezet raam. Je zorgt zelf voor een bijenkast en de imker die bijen verkoopt hangt dan de ramen over in je kast. Enkele imkers van Imkers Neteland hebben nog bijenvolken te koop. In het voorjaar kan je ook terecht op verschillende bijenmarkten waar bijenvolken, bijenkasten en imkermateriaal verkocht wordt.
 2. Krijg een aflegger van een ervaren imker. Bij een imkerbond kan je aflegger krijgen van ervaren imkers. Dit zijn twee of drie ramen met bijen, honing en stuifmeel. Dit volkje hang je in je eigen bijenkast. Je laat de koningin bevruchten en het volkje rustig uitgroeien tot een volwassen bijenvolk. In het volgende jaar kan je voor het eerst honing oogsten van deze bijenkolonie.
imker worden
imker worden = genieten van de bijen op de honingraten

Hoeveel kost het om imker te worden?

Het goede nieuws is: imker worden hoeft helemaal niets te kosten. Een bijenvolk levert je heel wat bijenproducten op. Honing, was en propolis, je kan het allemaal verwerken tot producten die nuttig zijn voor mens en dier. Honing kan je vrij verkopen aan vrienden, familie of mensen uit je buurt. Als je maar hygiënisch werkt en je als imker registreert bij FAVV.

Uiteraard dien je bij het starten van je hobby wel enkele materialen aan te kopen:

 • Een kapruin, want je wil er toch als een echte imker uitzien
 • Een kastbijtel, om een bijenkast te openen en raampjes te lichten
 • Een beroker, niet noodzakelijk maar zeker bij het begin van je hobby handig om bijen rustig te houden
 • Een stylo, om alles op te schrijven wat je ziet en leert

Een kleine investering, maar die heb je bij je eerste honingoogst zo terugverdiend!

Too Bee or Not To Bee een Imker

In deze leuke reeks filmpjes vertelt Dominique Persoons over starten als imker. Hij werd imker uit liefde voor bijen en de natuur.

Het verhaal van de honingbij en de imker in The Honey Project van imker Dominique

Imkeren is geen bevlieging. Je denkt er best wel even over na voor je er aan begint. Maar eens gestart als imker wordt het al snel een uiterst boeiende hobby. Dominique raadt aan om je meteen te registeren bij een imkervereniging als je zelf imker wil worden. Want die oude & ervaren imkers die geven je wel heel wat advies!

Hoeveel kost een bijenkast?

Een bijenkast met bodem, dak, 3 rompen en raampjes kost ongeveer 150EUR.

Aansluiten bij een imkersvereniging

Wil je imker worden dan zit je goed bij een lokale imkersbond. Via een imkervereniging kan je een eerste bijenvolk bekomen en gebruik maken van gemeenschappelijke imkermaterialen. Je begeleiding en goede raad van ervaren imkers en kan een opleiding voor imkers volgen.

Ben je nog niet aangesloten bij een vereniging? Sluit je hier aan bij Imkers Neteland

Volg een cursus imkeren voor beginners

Imkersbonden richten regelmatig een cursus voor nieuwe imkers in. Dit najaar kan je een imkercursus volgen bij onze bijenbond. In zo’n startersopleiding kom je alles te weten over de wondere wereld van de bijen en krijg je praktische tips om zelf een bijenvolk te houden en heerlijke honing te oogsten.

Lees hier alvast meer over onze imkercursus van 2022

De inschrijvingen starten binnenkort, maar je kan je hier al aanmelden voor onze cursus beginnende imker. Zo reserveer je alvast je plaats en krijg je bericht wanneer de nieuwe imkercursus wordt gepland:

  Hoeveel tijd kost het om te imkeren?

  Imkeren vergt best wel wat tijd. In de maanden maart, april en mei is een wekelijks nazicht nodig als je niet wil dat je bijen gaan zwermen. Loopt alles goed dan kan je in mei of juni honing oogsten. Daar ben je wel een dagje mee zoet. En zodra de honing geoogst is blijf je deze een aantal dagen of weken roeren om kristallisatie te voorkomen.

  In de zomer en de herfst is het belangrijk voldoende tijd te spenderen aan de varroabestrijding en bekijk je ook of de bijen voldoende voedsel hebben om de winter te overleven.

  In de winterperiode zijn de bijen in rust en laat je als imker de bijenvolken dicht. Veel imkers houden zich dan bezig met aanmaken van nieuwe materialen of het aanplanten van bomen, struiken en bloemen die nuttig zijn voor bijen.

  Wat heb je nodig om bijen te houden?

  Vooral veel goesting en zeker in het begin een goede begeleiding van een imker-peter of meter. In een imkercursus leer je alle kneepjes van het vak en krijg je info over de benodigde materialen.

  Kan je geld verdienen als imker?

  In België zijn 7500 imkers geregistreerd bij het FAVV. 2,5% daarvan zijn professionele imkers die geld verdienen met bijen. Als lokale vzw begeleiden wij vooral hobby imkers.

  Imker worden, registreren bij FAVV

  Imkers dienen zich te registeren bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Als lid van onze vereniging helpen we je met het aansluiten bij FAVV.

  https://www.favv-afsca.be/bijenteelt/wetgeving/

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.