Registreren als imker: vraag je FAVV nummer aan
Registreren als imker: vraag je FAVV nummer aan

Registreren als imker: vraag je FAVV nummer aan

Registreren als imker: vraag je FAVV nummer aan

Als imker in België ben je verplicht te registreren bij het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

De aanvraag van het FAVV nummer is gratis en er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Je hebt twee opties om te registeren:

  • Als imker, enkel voor het houden van bijen
  • Als imker & producent van bijenproducten, voor het houden van bijen en het oogsten van bijenproducten zoals honing en propolis

Je FAVV identificatie is je bewijs als imker. Het nummer is gekoppeld aan je rijksregisternummer.

We helpen je hier met de procedure voor de aanvraag van je imkernummer bij het FAVV.

Registreren als imker

Om te registreren als imker of bijenhouder die geen honing gaat oogsten dien je deze codes op het FAVV registratieformulier in te vullen:

FAVV-registratie-enkel-als-imker
FAVV-registratie-enkel-als-imker

Het formulier van FAVV om te registreren als imker en je FAVV-nummer te ontvangen kan je hier downloaden

Registreren als imker en producent van bijenproducten

Ga je als imker ook honing of andere bijenproducten oogsten, wat voor de meeste bijenhouders het geval is, dan vul je het formulier als volgt in:

registreren-als-imker-bij-favv
De codes die je dient in te vullen bij je registratie als imker bij het FAVV

Hier voorbeeldformulier kan je hier downloaden:

Hoe het FAVV registratie formulier als imker invullen?

Nadat je hierboven het juiste WORD formulier hebt gedownload met de vooraf ingevulde codes kan je dit afprinten, verder invullen en opsturen.

De items die in het groen zijn aangegeven dien je in te vullen. De favv-codes die nodig zijn om te registreren als imker hebben we reeds vooraf ingevuld op het formulier.

Op de laatste pagina vul je opnieuw je naam in en zet je een handtekening onder het formulier.

FAVV registratieformulier opsturen

Het ingevulde document kan je inscannen en versturen via e-mail of rechtstreeks versturen via brief. Naar welk adres je stuurt hangt af van de regio waar je woont. Voor onze regio (Antwerpen, Kempen, Rivierenland) bezorg je het formulier op dit adres:

FAVV Antwerpen
Italiëlei 4 Bus 18
B-2000 ANTWERPEN, België.

Info.ANT@favv.be

Voor andere regio’s vind je hier een overzicht met de juiste contactgegevens.

Enkele weken later krijg je het antwoordformulier met je FAVV registratienummer thuis toegestuurd via de post en ben je officiëel geregistreerd als imker in België.

Waarom registreren als imker?

Het registeren als imker bij FAVV is een verplichting voor alle bijenhouders in Vlaanderen. Het is gratis en heeft als voordeel dat je kan deelnemer aan imkercursussen voor gevorderden en online voordrachten in de imkerij. Het aantal geregistreerde imkers in een land is ook één fan de bepalende factoren in de verdeling van Europese subsidies voor de bijenteelt.

Een ander voordeel als FAVV geregistreerde imker is dat je onmiddellijk zal gecontacteerd worden bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte in je buurt en een vergoeding ontvangt in het geval je bijenkasten dienen vernietigd te worden bij zo’n uitbraak van bv. het Amerikaans Vuilbroed.

favv-nummer-registratie-als-imker
favv-nummer-registratie-als-imker

2 Reacties

  1. Jeroen

    Wanneer er één FAVV-NUMMER en registratie als imker is verkregen, is dat nummer dan meteen verbonden aan het TracesTN systeem?
    Ik vraag dit i.v.m. de import van een bijenvolk vanuit Nederland. Wanneer ik een FAVV-NUMMER heb moet er vanuit de ontvanger in België geen verdere actie ondernomen te worden? Omdat ik (de verzender van het bijenvolk uit Nederland) dan al een TracesTN registratie en veterinaire goedkeuring met registratie heb. Of ben ik mis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *