Lessenreeks voor imkers
Lessenreeks voor imkers

Lessenreeks voor imkers

Weergaven: 494

Lessenreeks voor imkers

Dit najaar organiseren Imkervereniging De Bij Hoort Erbij en Imkers Neteland vzw een nieuwe lessenreeks voor imkers. In deze reeks ‘Voortgezet Imkeren’ komen de volgende onderwerpen uitgebreid aan bod:

  • Bijengezondheid: Hoe zorg je als imker voor gezonde en sterke bijenvolken?
  • Voeding voor bijen: Welke planten en bomen bieden nectar en stuifmeel tijdens de belangrijkste momenten van het bijenseizoen? Wat kun je doen bij een tekort aan stuifmeel, bijvoorbeeld met voedingssupplementen?
  • Bescherming van bijenvolken: Hoe bescherm je je bijen tegen parasieten zoals de varroamijt en predatoren zoals de Aziatische hoornaar?
  • Imkertechnieken: Hoe zorg je voor een warm bijennest, stimuleer je de ontwikkeling van een bijenvolk in het voorjaar, en zorg je voor sterke bijen gedurende het hele jaar?

De lessen vinden plaats in Zaal De Griffel, Dorpsstraat 37 in Pulle, steeds op donderdagavond van 19:30 tot 22:00. De toog opent om 19:00 en er is een pauze voorzien. Na elke les kan je de sessie op je eigen tempo terugkijken.

De eerste les vond plaats op donderdag 21 november 2024. 60 imkers volgden de boeiende uiteenzetting over de warmte en vochthuishouding in een bijenvolk door Erik Goris. Deze les kan je nu herbekijken via de doorgestuurde link. Wil je nog aansluiten bij de reeks? Aarzel niet en schrijf je mee in. Je kan nog deelnemen aan alle volgende lessen en je kan alle vorige lessen op je eigen tempo herbekijken.

De kosten voor deelname bedragen €50 voor de volledige reeks.

👉 Je kan inschrijven via deze link.

lessenreeks voor imkers
lessenreeks voor imkers

Programma lessenreeks

In deze unieke lessenreeks delen ervaren en gepassioneerde lesgevers uit Vlaanderen en Nederland hun uitgebreide expertise met ons. Van bijengezondheid tot het beschermen van onze bijenvolken, elke sessie biedt nieuwe inzichten en praktische tips die je direct als imker kunt toepassen. 

Les 1 – 21/11/24: Introductie

Wil je weten hoe je jouw bijenvolken gezond en sterk de winter door helpt en in het voorjaar een vliegende start geeft? Erik Goris, expert in bijengezondheid, deelt zijn kennis over de warmtehuishouding in een bijenvolk en de winterzit. Daarnaast leer je hoe je de groei van je bijenvolken kunt stimuleren zodra de dagen weer langer worden. Dit is de basis om je imkerpraktijk naar een hoger niveau te tillen.

Les 2 – 28/11/24: Het Immuunsysteem van een Bijenvolk

Hoe beschermen bijen zichzelf tegen virussen en andere bedreigingen? Erik Goris laat je zien hoe het immuunsysteem van bijen werkt en wat jij als imker kunt doen om dit systeem te versterken. Een essentiële les voor iedereen die gezonde en weerbare bijenvolken wil houden.

Les 3 – 12/12/24: Zomerbloeiers voor Sterke Winterbijen

Welke planten zijn onmisbaar om in de zomer voldoende stuifmeel te verzamelen voor sterke winterbijen? Olivier Foubert, landschapsarchitect en specialist in bijenplanten, deelt zijn uitgebreide kennis over zomerbloeiers die je in je tuin kunt planten om jouw bijenvolken optimaal te ondersteunen. Deze lezing is een must voor elke imker die wil bijdragen aan gezonde bijen, het hele jaar door.

Les 4 – 19/12/24: Bomen & Klimplanten voor Bijen

Welke bomen en klimplanten passen perfect in je tuin én dragen bij aan een rijk drachtgebied voor honingbijen? Prof. Dr. Martin Hermy, gerenommeerd schrijver van het boek “De juiste boom voor elke tuin”, heeft zijn expertise speciaal afgestemd op imkers. In oktober verschijnt zijn nieuwe boek “Klimmend groen”, waarin hij zijn kennis over klimplanten deelt. Tijdens deze lezing laat Martin zien hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs, met de juiste combinatie van bomen en klimplanten. Laat je inspireren door zijn praktische tips en diepgaande kennis.

Les 5 – 27/2/25: Voeding voor Bijen: Stuifmeel & voedingssupplementen

Voeding is essentieel voor het welzijn van bijenvolken. Dr. Harmen Hendriksma, onderzoeker aan de WUR in Nederland, komt speciaal naar Vlaanderen om zijn diepgaande kennis over stuifmeel en voedingssupplementen te delen. Harmen heeft meerdere wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan over de rol van stuifmeel en aminozuren in de voeding van bijen. Leer waarom stuifmeel zo belangrijk is en hoe je tekorten kunt opvangen met voedingssupplementen om je bijenvolken het hele jaar door gezond te houden.

Les 6 – 13/3/25: Genetica & Het Eiwitvetlichaam van de Honingbij

Wat is de rol van genetica in de ontwikkeling van honingbijen? Prof. Dr. Patrick Callaerts, hoofd van het Laboratorium voor Gedrags- en Ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit van Leuven, biedt ons een inzicht in de genetica van bijen en de evolutie van het eiwitvetlichaam doorheen het bijenseizoen. Ontdek hoe deze kennis jou als imker kan helpen om de gezondheid en de overlevingskansen van je bijenvolken te verbeteren.

Les 7 – 20/3/25: Varroa Resistentie – Suppressed Mite Reproduction 

We zijn trots om doctoraatstudent Regis Lefebre te verwelkomen. Hij zorgde met Honeybee Valley voor een doorbraak in het onderzoek naar varroaresistentie en zal zijn bevindingen delen over hoe we met selectiewerk het SMR (Suppressed Mite Reproduction) kenmerk in onze bijenvolken kunnen integreren.

Les 8 – 27/3/25: Succesvolle Strategieën tegen de Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar vormt een grote bedreiging voor onze bijenvolken. Frank Willems, expert in de strijd tegen deze invasieve exoot, deelt zijn strategieën om de impact van de hoornaar te minimaliseren. Ontdek hoe je voorjaarsvallen, elektrische hoornaarharpen, lokpotten en geavanceerde zenders kunt inzetten om nesten op te sporen en je bijen te beschermen.

Deelnemen aan de lessenreeks imkeren

De lessenreeks richt zich op imkers met enige voorkennis. Heb je al een bijenvolk, volgde je reeds een cursus voor beginnende imkers, of ben je al voldoende ingelezen, dan is dit de ideale opleiding om je kennis over het imkeren en de bijen te vergroten en om een betere imker met meer inzicht in het bijenvolk te worden.

Heb je nog geen bijen en start je liever eerst met een cursus imkeren voor beginners? Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina.

Info & inschrijven opleiding

Inschrijven voor deze lessenreeks kan via dit inschrijvingformulier:

Schrijf je hier in

lessenreeks-cursus-gevorderden-pulle.jpg

Over Imkers Neteland vzw & De Bij Hoort Erbij

Imkers Neteland vzw is een lokale imkerverenigingen met leden uit de Antwerpse Kempen. De vereniging heeft als doel beginnende imkers te scholen en op te leiden en organiseert regelmatig voordrachten, opleidingen en cursussen.Imkers Neteland vzw stelt samenwerking centraal en werkt voor de organisatie van lessen, vormingen en educatieve evenementen samen met verschillende lokale organisaties en natuurverenigingen, imkerverenigingen in de buurt en de provinciale imkerkoepel en scholingcentra.

De Bij Hoort Erbij is een lokale imkervereniging uit Zandhoven en verenigt imkers uit Pulle, Pulderbos, Viersel, Massenhoven en Zandhoven. De vereniging ondersteunt de lokale imkers met voordrachten, samenaankoop van materialen, Carnica P-moeren, suiker, … In de maandelijkse vergadering worden de imkers geinformeerd over de voortgang in het bijenseizoen en de komende activiteiten in de regio.

De lessenreeks wordt gesubsidiëerd door het Vlaams Agentschap Landbouw & Zeevisserij. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Europese Unie

cursus-imkeren-voor-beginners
Cursus imkeren voor beginners in samenwerking met het ministerie van Landbouw en Visserij

4 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *