Imkers Neteland
Imker voor Zwerm Bijen

Imker voor Zwerm Bijen

Een zwerm bijen in je tuin?

Bijen zwermen typisch op een zonnige dag in de maand april, mei en juni. Momenteel is het zwermseizoen dus voorbije. Zie je toch nog een groep bijen in je tuin dan kan het gaan om een nest met hommels of een bijennest in een spouwmuur. Daarbij kunnen we momenteel geen hulp bieden.

bijenzwerm
foto van bijenzwerrm

Wat is een bijenzwerm?

Voor bijen is zwermen een natuurlijke manier om zich voort te planten. Het zwermseizoen komt op gang in mei, dan is een bijenvolk op z’n sterkst. De bijenkast is volledig gevuld met meer dan 50 000 bijen. De bijen maken enkele zwermdoppen en zodra deze gesloten zijn kan het volk beginnen zwermen. Ze kiezen de eerste zonnige dag uit en rond de middag vertrekt de bijenkoningin met een groot deel van de vliegbijen. Een indrukwekkend spektakel!

De meeste imkers trachten zwermen te vermijden door zwermbeheersing toe te passen. Bij een zwerm nemen de bijen immers een groot deel van de honingvoorraad mee. Verschillende natuurlijke imkers laten bijen zwermen en trachten de zwerm op te vangen met een zwermlokkast.

Je kan de zwerm zelf scheppen zoals in bovenstaande video, maar je kan natuurlijk ook een imker in de buurt bellen!

Onze imkers voor het ophalen van zwermen zijn actief in de regio rond Grobbendonk, Bouwel, Herenthout, Herentals, Vorselaar, Lille, Zandhoven, Pulle, Pulderbos, Viersel, Massenhoven, Nijlen, Kessel en Lier

Zwermbeheersing als imker

Eén van de belangrijkste methodes om zwermdrift bij bijen te vermijden als imker is voldoende ruimte geven aan het bijennest. Hier lees je hoe je kan vaststellen dat je bijen van plan zijn om te gaan zwermen.

Zwermen wespen?

In tegenstelling tot honingbijen gaan wespen niet zwermen. Ook hommels zwermen niet. Als je een zwerm ziet gaat het dus om honingbijen. Met behulp van een imker geraak je zo van de zwerm af.

Lees meer over bijenzwermen: https://www.americanscientist.org/article/group-decision-making-in-honey-bee-swarms