Imkers Neteland
Imker voor Zwerm Bijen

Imker voor Zwerm Bijen

Een zwerm bijen in je tuin?

Bijen zwermen. De eerste zwermen van 2023 werden inmiddels gemeld. Het kan zomaar gebeuren, zeker op een zonnige dag in de maand april, mei en juni. Een zwerm bijen verlaat het nest en kiest net jouw tuin uit om even halt te houden. De brandweer kan je in het geval van een zwerm bijen niet helpen.

Imker in de buurt

Wat je nodig hebt voor het vangen van een zwerm is een echte imker uit de buurt. De imker in de buurt komt je zwerm komt scheppen en zorgt dat de zwerm in een nieuwe bijenkast kan gaan wonen.

Een bijenzwerm is een heel spektakel dat zich typisch afspeelt tussen 14 en 16u in de namiddag. Bijen komen massaal aangevlogen en vormen na een tijdje een tros in een boom of struik.

Hoe indrukwekkend een bijenzwerm het er ook uitziet, panikeren is niet nodig. Bijen die zwermen zijn niet steeklustig.

Een zwerm bijen? Bel de imker: 0494/575015

Bel een imker!

Voor bijen bel je niet de brandweer. Je kan een lokale imker contacteren die de bijenzwerm in je tuin komt halen.

Heb jij zo’n zwerm in je tuin? Bel ons via 0494575015 en we zorgen dat een imker in je buurt de zwerm vandaag nog komt verwijderen.

bijenzwerm
foto van bijenzwerrm

Het zwermseizoen komt eraan

De eerste bijenzwermen voor dit jaar werden al gemeld. Door het minder goede weer in het voorjaar van 2023 wachten imkers vrij lang om de bijenvolken na te kijken. Maar de bijen in de korf ontwikkelen snel en door gebrek aan ruimte gaan ze zwermen. Vanaf april kan je dus al bijenzwermen zien in het bos of in je tuin.

Wat is een bijenzwerm?

Voor bijen is zwermen een natuurlijke manier om zich voort te planten. Het zwermseizoen komt op gang in mei, dan is een bijenvolk op z’n sterkst. De bijenkast is volledig gevuld met meer dan 50 000 bijen. De bijen maken enkele zwermdoppen en zodra deze gesloten zijn kan het volk beginnen zwermen. Ze kiezen de eerste zonnige dag uit en rond de middag vertrekt de bijenkoningin met een groot deel van de vliegbijen. Een indrukwekkend spektakel!

De meeste imkers trachten zwermen te vermijden door zwermbeheersing toe te passen. Bij een zwerm nemen de bijen immers een groot deel van de honingvoorraad mee. Verschillende natuurlijke imkers laten bijen zwermen en trachten de zwerm op te vangen met een zwermlokkast.

Je kan de zwerm zelf scheppen zoals in bovenstaande video, maar je kan natuurlijk ook een imker in de buurt bellen!

Onze imkers voor het ophalen van zwermen zijn actief in de regio rond Grobbendonk, Bouwel, Herenthout, Herentals, Vorselaar, Lille, Zandhoven, Pulle, Pulderbos, Viersel, Massenhoven, Nijlen, Kessel en Lier

Zwermbeheersing als imker

Eén van de belangrijkste methodes om zwermdrift bij bijen te vermijden als imker is voldoende ruimte geven aan het bijennest. Hier lees je hoe je kan vaststellen dat je bijen van plan zijn om te gaan zwermen.

Zwermen wespen?

In tegenstelling tot honingbijen gaan wespen niet zwermen. Ook hommels zwermen niet. Als je een zwerm ziet gaat het dus om honingbijen. Met behulp van een imker geraak je zo van de zwerm af.

Lees meer over bijenzwermen: https://www.americanscientist.org/article/group-decision-making-in-honey-bee-swarms