Weergaven: 168
Varroa bestrijden met roofmijten
Imkers Neteland zette dit jaar een test op om varroamijten te bestrijden met roofmijten. In een opstelling van 10 bijenkasten werden vijf kasten behandeld met oxaalzuur en bleven vijf andere kasten onbehandeld. Deze werden op een compostbak met roofmijten geplaatst.
De roofmijt (Strateolaelaps scimitus) is een inheemse bodemroofmijt die in elke Vlaamse tuin voorkomt en is een natuurlijke vijand van de varroamijt. Door ze in grote aantallen te verzamelen onder je bijenkast kan je ze inzetten om de varroadruk in een bijenvolk te verminderen.
Om effectief te zijn, heeft een bijenkast 5000 roofmijten nodig. De bodem onder de bijenkast wordt aangepast om een geschikt leefgebied voor de mijten te vormen. De mijten leven in de bovenste 4cm van de grond en verkiezen een bodemvochtigheid van 30%
De roofmijten prikken de varroamijten waardoor deze afsterven. Ze kunnen 10 tot 20 prooien per dag pakken.
Maandelijkse controle
Een maandelijkse controle is nodig. Op een wit blad onder de kast moeten de doorprikte mijten zichtbaar zijn en in een staal van de compost onder de kast moeten minstens 5 mijten waargenomen worden.
Wat kan er mis lopen?
- compost te droog
- geen varroamijten in de kast waardoor ze kannibaal worden en zichzelf vernietig
Een combinatie van oxaalzuur en gebruik van roofmijten is niet mogelijk omdat het zuur naast de varroamijten ook de roofmijten doodt.
Resultaten
De test werd dit jaar opgezet en loopt volgend jaar verder. De resultaten van de test lees je binnenkort in ons kwartaalblad. Wens je ondertussen meer info over deze manier van werken, klik dan hier om contact met ons op te nemen.