Wanneer honingzolder plaatsen
Wanneer honingzolder plaatsen

Wanneer honingzolder plaatsen

Wanneer honingzolder plaatsen?

De vraag van vandaag: wanneer plaats je een honingzolder op een bijenkast?

Antwoord in het kort: vorige week.

Normaal is maart te vroeg om een honingkamer te plaatsen. We wachten op mooi weer en veel stuifmeel en nectar dracht. Dat verwachten we in normale jaren in de maand april.

Maar normale jaren, dat is iets van voor 2020. Tegenwoordig kan je alles verwachten.

Dit jaar was maart uitzonderlijk zonnig. Wilgen kwamen al van begin maart in bloei. De bijenvolken profiteerden ervan om massaal het gele stuifmeel van de mannelijke boswilg te verzamelen. De aanvoer van vers stuifmeel is een enorme boost voor de ontwikkeling van het bijenvolk.

Met temperaturen die vanaf half maart boven 15° uitstegen werd door de bijen ook al massaal nectar verzameld. Bijen bouwden waswafels als gretig uit en stopten ze vol nectar.

We controleerden half maart enkele volken en stelden vast dat alle cellen in de romp gevuld waren met ofwel:

  • gesloten wintervoer
  • open broed
  • gesloten broed
  • nectar

Ook tussen het broed bevond zich veel nectar. Elke cel waaruit een bij geboren was werd meteen gevuld met vers voer. Bij sterke volken was het hoognodig om de honingzolder op de bovenste broedbak te plaatsen.

Honingzolder plaatsen als het bijenvolk er klaar voor is

Zijn niet alle ramen van het broednest bevolkt met bijen en is er nog veel lege ruimte in de bijenkast, dan wacht je beter nog even met het plaatsen van de honingzolder. Je zou dan wel een wasraam kunnen toevoegen aan de zijkant van het broednest zodat de jonge bijen alvast kunnen bouwen en zodat het broednest verder kan groeien.

Honingzolder plaatsen in een normaal bijenjaar

Algemene stelregel:

Plaats een honingzolder wanneer de zoete kers in bloei staat en bij gunstig weer

Zodra de zoete kersen in bloei staan is het aanbod aan stuifmeel en nectar overvloedig en kan je bij zonnig weer en temperaturen boven 15° zonder problemen een honingzolder plaatsen.

Deze kan volledig uit wasramen bestaan. Is het weer goed en het volk sterk, dan zullen de bijen de honingbak snel uitbouwen als ze de ruimte nodig hebben.

Honingkamer plaatsen in maart of april 2022

Dit jaar was maart één van de zonnigste ‘maarten’ ooit. De bloeiende bomen zoals wilg en kers staan een tweetal weken voor op schema. Op 24 maart zagen we al kersenbomen zagen we al kersenbomen bloeien.

Met dit drachtaanbod en de hoge temperaturen zijn de bijen niet te houden. Het bijenvolk vliegt massaal en verzamelt nectar alsof het half april is. Gevolg is dat we al heel wat volken van een honingzolder hebben voorzien. In verschillende bijenkasten is bouwen ze de raten in de honingzolder al gretig uit en dragen de bijen nectar in de bovenbak

Opgelet!

Maar! Ben je nu van plan om een honingzolder te gaan plaatsen, wacht dan toch nog maar een goeie week. De temperaturen nemen de komende dagen een fixe duik. Er zal dus eerder nectar en honing geconsumeerd worden door de bijen dan dat er gehaald wordt. Met deze vooruitzichten is het plaatsen van de honingbak niet meteen nodig.

honingzolder
weersvoorspelling voor de komende dagen: nog wat wachten met het plaatsen van een honingzolder!

Lees hier meer over ruimte geven aan een bijenvolk

Of bekijk even deze blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *