Weergaven: 1227
Aziatische hoornaar in Grobbendonk
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) werd begin augustus 2022 voor het eerst waargenomen in gemeente Grobbendonk. De meldingen kwamen van imkers die Aziatische hoornaars zagen vliegen aan hun bijenkasten. Sindsdien melden verschillende inwoners van Grobbendonk, Bouwel en Nijlen dat ze een Aziatische hoornaar zagen op druivenstruiken, composthopen en onder appel- of perenbomen.
Na een lange, soms moeilijke maar ook leerrijke zoektocht werd op 22 september het nest gevonden door een van de imkers van Imkers Neteland. Het nest bevond zich hoog in een boom achterin de Dennenlaan in Grobbendonk. Recht boven het boekenruilkastje!
De Aziatische hoornaar heeft zich dus duidelijk gevestigd in onze regio en dat is geen goed nieuws. De nesten van de Aziatische hoornaars groeien snel en om de jonge larven te voeden hebben de hoornaars eiwitten nodig. Die eiwitten halen ze maar wat graag uit het lichaam van insecten en honingbijen zijn daarbij een geliefde prooi.
Waarnemingen Aziatische hoornaar in Grobbendonk & Nijlen
Actuele waarnemingen van de Aziatische hoornaar zijn terug te vinden op de kaart met actieve haarden op www.vespawatch.be. Tot 24 augustus zag de kaart er zo uit:
Zoals je op de kaart kan zien is de Aziatische hoornaar ook waargenomen in Herenthout. Daar werden inmiddels twee nesten verdelgd. Voor de andere waarnemingen in Zandhoven, Emblem / Kessel / Nijlen en Herentals wordt momenteel het nest opgespoord.
Wat kan je doen als je een Aziatische hoornaar ziet?
Zag je zelf een Aziatische hoornaar in Grobbendonk, Bouwel of Nijlen? Geef je waarneming dan in op de website van Vespawatch. Maak indien mogelijk zeker een foto van de hoornaar. De foto is belangrijk om te verifiëren dat het echt om een Aziatische hoornaar gaat en niet om de Europese hoornaar.
Tracht de hoornaar zo goed mogelijk te observeren. Je hoeft daar geen bang van te hebben, een individu van de Aziatische hoornaar zal je nooit aanvallen. Zie je de hoornaar wegvliegen, kijk dan goed in welke richting deze vliegt. Geef de richting mee als je de waarneming ingeeft.
De hoornaar brengt z’n verzamelde voedsel naar het nest en keert zo snel mogelijk weer terug naar dezelfde plaats. Kan je de tijd opmeten hoe lang de hoornaar wegblijft? Ook dat is nuttige informatie! Eén minuut komt overeen met 100m afstand tot het nest van de hoornaar. Komt de hoornaar na 5 minuten terug zit het nest dus op ongeveer 500m.
Waar kan je de Aziatische hoornaar aantreffen?
Aziatische hoornaars die eiwitten verzamelen in de vorm van vis & vlees tref je aan bij:
- composthopen
- oude kadavers
- levende insecten
- bijennesten
Aziatische hoornaars die suikers & zoetigheid verzamelen vind je bij:
- druivenstruiken
- vijgenbomen
- afgevallen appels & peren
De Aziatische hoornaar herkennen, wat is het verschil tussen een Europese & Aziatische hoornaar?
De Europese hoornaar heeft een grootte van 2 tot 3cm en heeft het patroon op het achterlijf is dat van een grote dikke gele wesp. De Aziatische hoornaar is net iets kleiner en donkerder en heeft een oranje achterlijf. Ook opvallend: de Aziatische hoornaar heeft gele poten en zwarte antennes, de Europese heeft rode poten en rode antennes.
Zoekactie in Grobbendonk
In Grobbendonk & Bouwel bevinden zich behoorlijk wat imkers en bijenkasten en dus is er veel voedsel voorhanden voor de Aziatische hoornaars om hun nest te laten groeien. Om overlast van de zogenaamde monsterwesp te beperken is opsporing van het nest in onze regio absoluut noodzakelijk.
Bovenstaande afbeelding toont waar momenteel lokpotten hangen om de Aziatische hoornaar te spotten. Het nest bevindt zich vermoedelijk tussen E313 – Vrijheidsstraat – Dennenlaan.
Hoe kan je zelf mee zoeken naar de Aziatische hoornaar?
Verschillende imkers en inwoners van Grobbendonk & Bouwel zetten zich vrijwillig in om het nest van de Aziatische hoornaar op te sporen.
Je kan helpen door een wiekpot of lokpot te plaatsen op een goed zichtbare plaats in je tuin.
Hoe maak je een lokpot?
- Neem een lege bokaal, vb. confituurpot en maak een gaatje van ongeveer 4mm in het deksel
- Vul de pot met lokstof, dit is een mengeling van:
- 1/3e witte wijn
- 1/3e bier
- 1/3e suiker, goed oplossen door te roeren
- Knip een doekje (stuk katoen, geel doekje van den Axion, stofwisserdoekje, …) van 3cm breed en 10 à 15cm lang, sop dit in de vloeistof en trek dit door het gaatje zodat het ongeveer 3cm uit de pot steekt
- Druppel nog wat van de vloeistof op het deksel
In eerste instantie zullen vooral vliegen en wespen op de wiekpot afkomen. Maar eens een hoornaar de pot heeft gevonden jaagt die de kleinere insecten weg.
Alle waarnemingen en informatie over geplaatste wiekpotten en lokvallen worden met elkaar gedeeld in een Whatsapp groep opgericht door de provinciale coördinator van de Vespawatchers. Wil je zelf ook deelnemen? Geef hier je naam & gsm door en je krijgt de Whatsapp link toegestuurd.