Bijen bedolven onder vulkaanas
Bijen bedolven onder vulkaanas

Bijen bedolven onder vulkaanas

Bijen overleven 50 dagen gedwongen quarantaine

De Cumbre Vieja vulkaan barstte op 19 september 2021 uit op het eiland La Palma. Duizenden huizen werden ontruimd en 7000 mensen moesten worden geëvacueerd. 3 maanden na de uitbarsting blijft de vulkaan lava spuwen.

Bij de uitbarsting werden heel wat bijenvolken bedolven onder een dikke laag vulkaanas. Deze laag veroorzaakte een enorme hitte en bevatte heel wat giftige gassen. Toch slaagden de bijen erin te overleven in deze extreme omstandigheden.

Hoe overleefden de bijen de vulkaanuitbarsting?

Vijftig dagen lang overleven onder een laag van één meter vulkaanas, hoe doen bijen dat?

De vulkaanas laat lucht door, dat was een geluk voor de bijen. Dankzij een voldoende grote honingvoorraad en door het afdichten van spleten en openingen met propolis slaagden de bijen erin de temperatuur in de kast de hele tijd te regelen en de giftige gassen van de gesmolten lava buiten te houden.

Nadat enkele moedige reddingswerkers de bijenkasten weer opgroeven stelden ze tot hun verbazing en grote vreugde vast dat vijf bijenvolken van de Canarische zwarte bij deze uitzonderlijk lange periode van gedwongen quarantaine hadden overleefd. De bijen waren wat blij dat ze opnieuw zonlicht zagen.

Dit verhaal toont nog maar eens aan hoe flexibel en weerbaar honingbijen zijn en hoe ze zich onmiddellijk kunnen reorganiseren om uitzonderlijke en extreme omstandigheden te overleven.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *