De bijenboom, Tetradium Danielli
De bijenboom, Tetradium Danielli

De bijenboom, Tetradium Danielli

De bijenboom, Tetradium Danielli

De Tetradium daniellii, ook bekend als de bijenboom of vroeger de Euodia hupehensis, is een snelgroeiende boom die wordt aangeplant voor zijn bijdrage aan de natuur en de biodiversiteit. Deze boom is populair bij imkers die graag hun bijen en andere bestuivers willen ondersteunen. De Tetradium daniellii bloeit in de late zomer en de herfst met grote, opvallende, clusters van witachtige bloemen die veel bijen en andere insecten aantrekken. Deze bloemen bevatten een rijke hoeveelheid nectar en stuifmeel, waardoor ze een belangrijke bron van voedsel zijn voor bijen en andere bestuivers.

Bijenboom in de tuin

Naast het ondersteunen van bestuivers, is de Tetradium daniellii ook een mooie toevoeging aan elke tuin of landschap. De boom heeft groene bladeren die in de herfst veranderen in felgele en oranje kleuren. Deze boom groeit snel en kan groot worden, wat hem geschikt maakt voor grotere tuinen of parken.

bijenboom-tetradium-danielli
bijenboom-tetradium-danielli

Bijenboom zaaien

We deden al enkele experimenten met het zaaien van de bijenboom. De zaden zijn niet zo eenvoudig te vinden aangezien vogels de volwassen zaden graag komen wegpikken.

Om de zaden te laten ontkiemen is een afwisseling van temperatuur met regelmatige koude periodes en periodes van vorst noodzakelijk. Ideaal is om te zaaien in bakjes in oktober. Vervolgens de bakjes buiten of op een koude locatie laten staan gedurende de hele winter. Vanaf maart kan je de zaaibakjes in een serre plaatsen en hopelijk kiemen deze dan snel.

Enkele weken na de ontkieming kan je de jonge plantjes verspenen en verder in de serre laten opgroeien. Het eerste jaar kunnen ze tot 50cm groot worden.

Bijenboom kopen

De bijenboom wordt in verschillende tuincentra aangeboden. Je kan via onze imkervereniging jonge boompjes bekomen die we twee jaar geleden hebben gezaaid. Ze groeien snel en kunnen binnen vijf jaar al gaan bloeien. Info via info@imkersneteland.be

Meer info

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *