Hazelaar, vroege bloeier voor bijen
Hazelaar, vroege bloeier voor bijen

Hazelaar, vroege bloeier voor bijen

Hazelaar, vroegbloeiende drachtplant

De hazelaar (Corylus avellana) is een onmisbare bijenplant in elke bijentuin. Hazelaars bloeien vroeg in de winter en zijn op warme winterdagen erg geliefd bij bijen. Een aanrader voor elke imker.

De boom groeit tot ongeveer 10 meter hoog en heeft glanzend, donkergroene bladeren en katjes die in de herfst verkleuren naar geel tot oranje. In de lente bloeien kleine, gele tot roze bloemen aan de takken van de hazelaar.

Een hazelaar kan soms weken bloeien zonder dat één bij de struik opmerkt. Maar op zonnige of warme winterdagen als de temperaturen boven 10°C stijgen, vliegen honingbijen massaal naar de Hazelaar om er stuifmeel op te verzamelen.

De kleur van het Hazelaar stuifmeel is lichtgeel.

Hazelaars kunnen bijzonder vroeg in bloei staan. Bovenstaande beelden werden gemaakt op 1 januari 2022. De Hazelaars stonden op dat moment in bloei en de bijen waren actief bij temperaturen rond 14°C. Normaal kleuren de katjes van de hazelnotenboom geel rond half januari maar ook dit jaar zijn ze er weer vroeg bij door de hoge temperaturen vroeg in januari.

De Hazelaar is éénhuizig wat wil zeggen dat, anders dan bij de Wilg, de mannelijke en vrouwelijke bloemen zich op één plant bevinden. De vrouwelijke bloemen van waaruit de hazelnoten groeien komen wat later in bloei. Op die manier vermijdt de plant dat het eigen stuifmeel van de gele katjes de kleine rode vrouwelijke bloemen bevrucht.

De Hazelaar is een windbestuiver en heeft geen bijen nodig voor de bestuiving. Maar de bijen maken er wel gretig gebruik van om op uitzonderlijk warme dagen in de vroege winter pollen te verzamelen.

De vruchten van de hazelaar zijn hazelnoten. Die vormen een belangrijke voedselbron voor eekhoorns, maar ook voor mensen zijn deze noten super voedzaam.

Stuifmeel hazelaar

De Hazelaar produceert enorm veel pollen via z’n mannelijke katjes. Het stuifmeel verspreidt zich al vroeg in de winter en zou al vroeg op het jaar problemen kunnen geven voor mensen met hooikoorts.

Noten van de hazelaar

De hazelaar wordt vaak geplant als haag of als solitair exemplaar in parken en tuinen. De noten van de boom, ook bekend als hazelnoten, zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in bakkerij- en culinaire producten.

Hazelnoten zijn rijk aan vetten, eiwitten en mineralen, waaronder magnesium en ijzer, en worden beschouwd als een gezonde snack. De boom is ook belangrijk voor de biodiversiteit, aangezien hij wordt bezocht door verschillende soorten vogels, insecten en andere dieren die van de noten en de bloemen profiteren.

Boomhazelaar

De boomhazelaar (Corylus colurna) is groter dan de hazelaar en kan tot 30 meter hoog worden. De boom heeft een brede, ronde kroon en donkergroene, glanzende bladeren die aan de onderkant zilverachtig zijn. De katjes van de boomhazelaar bloeien eveneens vroeg in de winter en zijn waardevol voor bijen.

Ook deze boomversie van de hazelaar produceert de heerlijke hazelnootjes.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *