Hazelaar, vroege bloeier voor bijen
Hazelaar, vroege bloeier voor bijen

Hazelaar, vroege bloeier voor bijen

Hazelaar, vroegbloeiende drachtplant

De Hazelaar (Corylus avellana) is een onmisbare bijenplant in elke bijentuin. Hazelaars bloeien vroeg in de winter en zijn op warme winterdagen erg geliefd bij bijen. Een aanrader voor elke imker.

Een hazelaar kan soms weken bloeien zonder dat één bij de struik opmerkt. Maar op zonnige of warme winterdagen als de temperaturen boven 10°C stijgen, vliegen honingbijen massaal naar de Hazelaar om er stuifmeel op te verzamelen.

De kleur van het Hazelaar stuifmeel is lichtgeel.

Hazelaars kunnen bijzonder vroeg in bloei staan. Bovenstaande beelden werden gemaakt op 1 januari 2022. De Hazelaars stonden op dat moment in bloei en de bijen waren actief bij temperaturen rond 14°C. Normaal kleuren de katjes van de hazelnotenboom geel rond half januari.

De Hazelaar is éénhuizig wat wil zeggen dat, anders dan bij de Wilg, de mannelijke en vrouwelijke bloemen zich op één plant bevinden. De vrouwelijke bloemen van waaruit de hazelnoten groeien komen wat later in bloei. Op die manier vermijdt de plant dat het eigen stuifmeel van de gele katjes de kleine rode vrouwelijke bloemen bevrucht.

De Hazelaar is een windbestuiver en heeft geen bijen nodig voor de bestuiving. Maar de bijen maken er wel gretig gebruik van om op uitzonderlijk warme dagen in de vroege winter pollen te verzamelen.

De vruchten van de hazelaar zijn hazelnoten. Die vormen een belangrijke voedselbron voor eekhoorns, maar ook voor mensen zijn deze noten super voedzaam.

Pollen

De Hazelaar produceert enorm veel pollen via z’n mannelijke katjes. Het stuifmeel verspreid zich al vroeg in de winter en zou al vroeg op her jaar problemen kunnen geven voor mensen met hooikoorts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.