Honingbijen
Honingbijen

Honingbijen

Honingbijen

Honingbijen (Apis) zijn de meest geëvolueerde insecten op aarde en de belangrijkste bestuivers in de natuur. De honingbijen vormen samen met de hommels een familie in de klasse van de insecten.

Het lichaam van de bij bestaat uit:

 • een kop
 • een borststuk
 • een achterlijf

Honingbijen hebben net zoal alle andere insecten een samengesteld oog en voelsprieten (antennes) waarmee ze hun omgeving waarnemen. Ze communiceren onderling met een unieke danstaal en door het uitwisselen van feromonen. Honingbijen voeden zich met stuifmeel, nectar en water.

Honingbijen zijn een sociale diersoort. Dat wil zeggen dat ze overleven als kolonie. Een bijenkolonie bestaat uit:

 • één koningin
 • duizend tal darren
 • tot 50.000 werksters

De koningin legt eitjes, de werksters voeden en verzorgen de larven. De belangrijkste functie van darren is de bevruchting van de koningin.

Soorten honingbijen

Over heel de wereld komen ongeveer 20.000 soorten bijen voor.

8 soorten daarvan zijn honingbijen:

Westerse honingbijApis mellifera
Oosterse honingbijApis cerana
Rode honingbijApis koschevnikovi
Filipijnse honinbijApis nigrocincta
ReuzenhoningbijApis dorsata
Himalaya reuzenhoningbijApis laboriosa
Zwarte dwergbijApis andreniformis
Rode dwergbijApis florea
Soorten honingbijen

De Westerse honingbij (Apis mellifera)

In onze regio komt enkel de Westerse honingbij (Apis mellifera) voor. Van nature leven honingbijen als kolonie in holle, levende bomen. Deze nestgelegenheid komt in onze contreien amper nog voor en daarom zijn honingbijen voor hun huisvesting afhankelijk van imkers die bijen huisvesten en verzorgen in bijenkorven of kasten.

Imkers houden bij ons vooral de ondersoorten Apis mellifera carnica & Apis mellifera mellifera (de zwarte bij)

Taken in een bijenvolk.

Binnen een bijenvolk zijn alle taken netjes verdeeld. De koningin legt eitjes, een pasgeboren werksterbij poetst cellen en verzorgt de jonge larven. Wanneer een werksterbij een 10 tal dagen oud is begint ze zelf de bouwstenen voor het nest van de kolonie te produceren: de bijenwas. Hiermee bouwen de honingbijen hun eigen raten waarmee ze een nest vormen. Zodra een honingbij 21 dagen oud is transformeert ze naar vliegbij en gaat ze fourageren. De vliegbijen verzamelen nectar, stuifmeel, water en propolis.

honingbijen
honingbijen

De producten van een bijenkolonie

Een bijenkolonie verzamelt en produceert verschillende producten voor de ontwikkeling van hun lichaam, de bouw van hun nest, de verwarming van hun woning en de gezondheid van hun kolonie:

 • honing: bijen verzamelen nectar, een suikerrijk plantensap, voegen enzymen uit hun speeksel toe en dikken het in tot honing waarmee ze in de winter hun woning verwarmen
 • stuifmeel: bijen verzamelen eiwitrijk stuifmeel van bloemen, stockeren dit tijdelijk als bijenbrood en eten dit vervolgens om hun lichaam en spieren te ontwikkelen
 • koninginnenbrij: dit is de eiwit- en vetrijke melk die de jonge bijen via hun voedselklieren voeden aan de pasgeboren larven en de koningin
 • propolis: honingbijen verzamelen harsen van planten, vooral van populierenbomen, en gebruiken dit om hun nest vrij te houden van bacteriën
 • was: honigbijen die twee weken oud zijn produceren was via hun wasklieren en kneden dit tot de gekende 6 hoekige cellen waarin ze honing en stuifmeel stockeren en waarin de koningin haar eitjes legt.

Bedreigingen voor de honingbij

De belangrijkste bedreiging van de honingbij is de varroamijt. De beheersing hiervan is een belangrijke taak van de imker om bijensterfte te vermijden.

Een nieuwe grote bedreiging voor de bijenvolken in België en Nederland is de Aziatische hoornaar. Deze predator rooft honingbijen voor de ingang van hun nest en verspreidt zich momenteel razend snel.

Ook pesticiden en een achteruitgang van bloeiende, nectar- & stuifmeelrijke bossen, weilanden en bermen zorgen voor een verzwakking van bijenkolonies.

Door het aanplanten van bomen en planten met veel bloemen lever je een grote bijdrage aan het voortbestaan van de honingbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *