#kijkinuwkot voor de Aziatische hoornaar
#kijkinuwkot voor de Aziatische hoornaar

#kijkinuwkot voor de Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is in hoog tempo Europa en helaas ook Vlaanderen aan het koloniseren. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten. Onder het motto #kijkinuwkot is het daarom belangrijk goed rond te kijken of u een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij u in de tuin of rond uw huis.

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

aziatische hoornaar

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Hebt u een individu van de Aziatische hoornaar of een heel nest gezien? Probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Belangrijk: neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *