La friche Josaphat
La friche Josaphat

La friche Josaphat

Belangrijkste Belgische bijenparadijs dreigt te verdwijnen

Tussen Schaarbeek en Evere liet de NMBS jarenlang een terrein van 24ha braakliggen. Dat de NMBS al eens dingen verwaarloost weet iedereen die ’s morgens in Bouwel de P-Trein richting Brussel neemt, maar in dit geval heeft jarenlang niets doen vooral veel voordelen.

Op de verlaten woestenij, of ‘la friche’ zoals onze Franstalige vrienden het zo mooi verwoorden, ontstond spontaan een uniek stuk natuur dat nu hét Belgisch paradijs voor wilde bijen blijkt. Niet minder dan 120 verschillende wilde bijensoorten werden op de site waargenomen. Deze zomer werd hier nog de zwartpootwolbij ontdekt, de eerste waarneming van deze soort in België.

Maar dit uniek stuk natuur dreigt te verdwijnen. Het Brussels gewest kocht het terrein van de NMBS en heeft concrete plannen om de Josaphat-site te bebouwen. Buurtbewoners protesteren en ijveren voor een erkenning als natuurreservaat.

Brussel voor bloemen of Brussel voor beton? Hopelijk maken verstandige mensen de juiste keuze en kan deze prachtige bloemenoase blijven bestaan en blijven bloeien.

Let the friche bee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *