Nationale Bijentelling
Nationale Bijentelling

Nationale Bijentelling

Bijen tellen tijdens het bijentelweekend

Vlinders en vogels in Vlaanderen hebben een eigen telweekend. Bijen niet, en dat is jammer, want de Nationale Bijentelling in Nederland is elk jaar weer een groot succes.

Bijentelling in Nederland

Tijdens het eerste Nederlandse bijentelweekend telden 4000 vrijwilligers maar liefst 44108 bijen. De honingbij werd het meeste geteld, gevolgd door de rosse metselbij en de aardhommel. Dankzij het bijentelweekend achterhalen bijenexperts hoe het gesteld is met de bijenpopulaties in tuinen.

Deelnemers tellen een half uur lang de bijen die voorbij vliegen en identificeren ze met behulp van enkele handige bijenfiches.

Top 10 meest getelde bijen & hommels

Tijdens de campagne bij onze noorderburen telden de burgerwetenschappers 44108 bijen. Dit waren de meest voorkomende bijensoorten:

  1. Honingbij
  2. Rosse Metselbij
  3. Aardhommel
  4. Meidoornzandbij
  5. Vosje
  6. Akkerhommel
  7. Tuinhommel
  8. Boomhommel
  9. Sachembij
  10. Bijvlieg

Ook een bijentelling in België?

Een gelijkaardige campagne in België zou kunnen bijdragen tot de bewustmaking van het belang van bijen voor ons voedsel en biodiversiteit. Het is een aanzet voor het brede publiek om creatief aan de slag te gaan met bijen. Bijensoorten identificeren is niet zo eenvoudig als je weet dat er in Vlaanderen 360 soorten solitaire bijen en hommels rondvliegen. En dan hebben we het niet eens over de honderden zweefvliegen die zich vermommen als wesp of wilde bij.

Meer info over de nationale bijentelling bij onze noorderburen: https://www.nationalebijentelling.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *