De verdwijnziekte of het verdwijnsyndroom
De verdwijnziekte of het verdwijnsyndroom

De verdwijnziekte of het verdwijnsyndroom

De verdwijnziekte of het verdwijnsyndroom

Het verdwijnsyndroom, vroeger gekend als de verdwijnziekte, is een fenomeen waarbij een schijnbaar perfect gezond bijenvolk op korte tijd in elkaar stuikt en de bijen plots verdwijnen of sterven. In veel gevallen is varroa de oorzaak maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Bijenvolken kunnen verzwakken door een gebrek aan stuifmeel in de zomermaanden waardoor slecht gevoede zomerbijen zwakkere winterbijen voortbrengen met een zwakker eiwit-vetlichaam. Een aaneenschakeling van factoren kan uiteindelijk leiden tot het sterven of plots verdwijnen van een bijenvolk.

Bijen plots verdwenen of gestorven

De verdwijnziekte doet zich typisch voor in de maand november. Dan komen van zowel ervaren als beginnende imkers de eerste meldingen van bijensterfte in de winter binnen.

Het bijenvolk heeft niet voldoende of ondervoede winterbijen gevormd en in deze periode verdwijnen de zomerbijen uit het volk. Het gevolg is dat slecht een klein hoopje bijen overblijft dat niet in staat is de grote bijenkast te verwarmen en het eventueel resterende broed te verzorgen.

In veel gevallen verlaten de resterende bijen het nest en blijft een lege bijenkast achter. Bij slechte weersomstandigheden hebben de zieke bijen geen kans om te vertrekken en vind je ze dood in de raten of gevallen op de bodem van de bijenkast terug.

Waarom verdwijnsyndroom in plaats van verdwijnziekte?

Verdwijnziekte of verdwijnsyndroom, het is maar een naam, maar het gaat hier niet over een specifieke ziekte waaraan het volk leidt die het verdwijnen van een volk veroorzaakt. Het verdwijnen is een gevolg en verschillende factoren kunnen aan de basis liggen. In die zin is het dus duidelijker om over een syndroom te praten in plaats van over een ziekte. Het is maar wat taaladvies.

Colony Collapse Disorder – CCD

In de Engelse taal wordt naar de verdwijnziekte verwezen als colony collapse disorder. Letterlijk vertaald als het ineenstorten van een kolonie. Het is ook in Amerika de oorzaak van een groot deel van de wintersterfte bij honingbijen.

Voordracht Erik Goris over het verdwijnsyndroom

Donderdag 19 oktober 2023 kan je bij Imkers Neteland in Grobbendonk een voordracht volgen over wat we allemaal kennen als de verdwijnziekte en wat we nu het verdwijnsyndroom noemen. Specialist ter zake, Erik Goris, brengt dan een heldere uitleg over het fenomeen van de verdwijnziekte. Hij geeft de mogelijke oorzaken aan en legt helder uit hoe we het plots verdwijnen van een bijenvolk kunnen voorkomen.

de verdwijnziekte bij bijen
de verdwijnziekte bij bijen

Meer voordrachten & activiteiten vind je hier

Nog wat info over de verdwijnziekte vind je hier

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *