Aziatische hoornaars eten vooral wespen, vliegen en  … spinnen
Aziatische hoornaars eten vooral wespen, vliegen en … spinnen

Aziatische hoornaars eten vooral wespen, vliegen en … spinnen

Wat eet de Aziatische hoornaar?

Niet honingbijen maar wespen, vliegen en spinnen zijn de belangrijkste prooien van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina nigrithorax). Dat blijkt uit een recent verschenen studie die werd uitgevoerd tussen 2016 en 2020 op 5 verschillende locaties in het Verenigd Koninkrijk.

Om te bepalen welke prooien de Aziatische hoornaars verorberen maakten de onderzoekers gebruik van DNA metabarcoding analyse. Met deze techniek gaan de wetenschappers na van welke diersoorten er DNA aanwezig is in de maaginhoud van de larven. Op deze manier komen de onderzoekers te weten welke diersoorten door de volwassen hoornaars gevangen en aan de larven gevoed werden.

DNA-metabarcoding
DNA-metabarcoding

De onderzoekers pasten deze techniek toe op 38 larven uit de nesten op 5 verschillende locaties. De stalen werden telkens genomen na de maand augustus verspreid over verschillende jaren.

Hoeveel bijen vangt de Aziatische hoornaar?

In 2021 stelde Quentin Rome in een wetenschappelijke studie vast dat het menu van de hoornaars voor 38% bestaat uit honingbijen, 25% vliegen en 20% wespen. Een andere studie uit datzelfde jaar vond 75% honingbijen in het voedsel van Aziatische hoornaars.

Maar een nieuwe studie uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk geeft een genuanceerder beeld. De hoornaars voeden zich met de diersoort die overvloedig aanwezig is in de omgeving en in veel gevallen zijn dat wespen, zweefvliegen, bromvliegen en zelfs spinnen. In bosrijk gebied eten de Aziatische hoornaars vooral wespen, in landelijk gebied waar zich veel imkers bevinden zijn dat meer honingbijen maar ook veel vliegen en opnieuw wespen.

In totaal verzamelen de werksters van de Aziatische hoornaars maar liefst 11kg aan proteïnerijk voedsel voor het grootbrengen van de larven in hun nest. Dat komt overeen met ongeveer 100 000 insecten. Ter vergelijking, in een bijenkolonie bevinden zich in de winter 10 000 werksters.

Hommels en solitaire bijen werden in het nieuwe onderzoek niet teruggevonden in het voedsel van de larven. Mogelijk heeft dat te maken met het tijdstip waarop de stalen genomen werden. De stalen werden telkens genomen na augustus, op dat moment zijn hommels en veel soorten wilde bijen minder actief zijn. .

Prooien van de Aziatische hoornaar

Een van de soorten die in het voedsel van alle nesten werd waargenomen zijn de Duitse wespen. In drie nesten zijn dit de meest voorkomende prooien. Ook de bromvlieg kwam in elk nest voor, in het nest op het eiland Jersey was dit zelfs de meest gevangen prooi door de hoornaars.

Honingbijen werden in het voedsel van 4 van de 5 nesten teruggevonden maar in eerder beperkte maten. Ook huisvliegen en zweefvliegen kwamen in verschillende nesten voor. En opvallend, ook spinnen zijn een belangrijke voedselbron van de Aziatische hoornaar. In het nest van Woolacombe was dit zelfs de belangrijkste prooi van de hoornaars. Het is vooral de kruisspin (Araneus diadematus) waar de hoornaars op jagen.

prooien-aziatische-hoornaar-uk
Prooien van de Aziatische hoornaar

Het Voedsel van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen

In Vlaanderen werd nog geen gelijkaardig onderzoek gedaan naar de voedselbronnen van de Aziatische hoornaars. Het zou nochtans interessant zijn om te weten welke prooien de hoornaars prefereren in welke periode van het jaar.

Als we de favoriete prooi van de hoornaars in de verschillende periodes van het jaar kennen zou dit een hulp kunnen zijn om gericht op jacht te gaan naar deze invasieve exoot.

https://www.mdpi.com/2076-2615/13/3/511

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *