Weergaven: 70
Winterzonnewende
Vandaag 21 december, meer bepaald om 16.59u, vindt de winterzonnewende plaats. Het is het midwinter, de kortste dag van het jaar. De zon bevindt zich bij ons dan op haar noordelijkste punt.
De volgende dagen neemt de daglengte weer toe en krijgen we elke dag 3 minuten meer zonlicht te zien.
Nieuwe groeiseizoen
Bijen hebben geen kalender. Ze reageren op allerhande gebeurtenissen in de natuur om hun jaarcyclus te regelen. Het lengen van de dagen en de zon die weer hoger klimt is zo’n trigger. Voor een bijenvolk is dit de start van een nieuw groeiseizoen, de start van een nieuwe lente.
De bijen beginnen de temperatuur in het nest stilaan op te drijven en moedigen daarmee de koningin aan om weer eitjes te gaan leggen. In de wintertros stijgen de temperaturen van 20°C naar 35°C.
De eerste weken weken na de zonnewende maken ze het broednest niet te groot in omvang zodat ze de jonge larven nog lekker warm kunnen houden wanneer de temperaturen buiten onder het vriespunt zakken. Het kan immers nog behoorlijk koud zijn in januari en februari.
Varroabehandeling
Voor de imker is de winterzonnewende het ideale moment om een varroabehandeling in het bijenvolk uit te voeren. De meeste volken zijn broedloos. De varroamijten bevinden zich dan op de bijen en zijn dan het eenvoudigst te pakken.