Selectieve val Aziatische hoornaar
Selectieve val Aziatische hoornaar

Selectieve val Aziatische hoornaar

Selectieve val Aziatische hoornaar

Met de selectieve val voor de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) vangen we in het voorjaar de koninginnen die ontwaken uit hun winterslaap. Door middel van de zogenaamde spring trapping trachten we koninginnen van de Aziatische hoornaar af te vangen om zo het aantal nesten dat zich later in het jaar ontwikkelt te verminderen. De hoornaarval kan je aankopen maar evengoed zelf maken.

Help mee en zet zelf een lokval voor Aziatische hoornaars

De bijen hebben je hulp nodig! Zet in het voorjaar van 2024 tussen half maart en eind mei een lokdoos in je tuin en help zoveel mogelijk koninginnen te vangen met de selectieve val. Elke koningin die wordt gevangen is een nest minder dat zich kan ontwikkelen en de bijen kan bedreigen.

Selectieve val aanvragen

In het voorjaar van 2024 verdeelden we in het kader van het Strategisch Plan Bijenteelt een selectieve val aan al onze aangesloten imkers. We hebben nog enkele vallen beschikbaar. Ben je zelf imker en wil je deelnemen aan dit project? Sluit je dan aan als nieuw lid en help ons mee in de strijd tegen de Aziatische hoornaar

Heb je interesse om als burger zo’n lokdoos in je tuin te zetten en zo te helpen om de bijen te beschermen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief over de Aziatische hoornaar.

Zo blijf je op de hoogte van de verschillende stappen die we in de loop van het seizoen zetten om de hoornaarinvasie te beheersen en krijg je als eerste een bericht wanneer we nieuwe vallen verdelen.

Zelf een selectieve Aziatische hoornaarval maken

In de winter en het voorjaar van 2023 gingen heel wat imkers en imkerverenigingen zelf aan de slag om selectieve vallen voor de Aziatische hoornaar koninginnen te maken. Met een beetje handigheid en enkele simpele materialen kan je de hoornaarval simpel zelf maken.

Welke materialen heb je nodig om zelf de selectieve val voor de Aziatische hoornaar te maken?

 • Een plastic door, bv doos van ijscreme of een opbergbox + klemdeksel 6,5l van Action.
 • Stuk PVC koninginnenrooster
 • Conische bijendrijver (gekocht bij het Bijenhuis)

De opening van de conische bijendrijver vergroot je tot 8,5mm. Dit kan met een tapboor of de achterkant van een boor die je wat verwarmt en waarmee je de opening vergroot. De opening gewoon afschuren kan ook om deze te vergroten. De conische bijendrijver plak je op het stuk koninginnenrooster waarin je enkele raatjes uitknipt. Aan de zijkant van de doos maak je een ronde opening van een 8 tal cm. Met een lijmpistool plak je hiertegen de rooster met bijenuitlaat. Dit kan je aan beide kanten doen.

Maak vooral geen rooster in het deksel van de doos om te vermijden dat de selectieve val vol loopt met water als het regent.

Aan elke zijkant waar je een rooster plaatst dien je ook de opening te voorzien waarlangs de koningin van de Aziatische hoornaar naar binnengelokt wordt. De koningin kan naar binnen maar niet meer naar buiten.

Om het nog eenvoudiger te maken kan je met twee dozen werken. De rooster met opening voor de bijenuitlaat plaats je tussen beide dozen. In de dozen smelt je de gaten met een verwarmde cocktailmaatbeker. De bijenuitlaat duw je er gewoon tussen. Op deze manier kan je de materialen achteraf recycleren.

selectieve-val-aziatische-hoornaar-doos-action
Selectieve val aziatische hoornaar doos gemaakt met action doos

Fuik voor selectieve val 3D printen

Als bijenuitlaat of fuik waarlangs de koningin in de val loopt kan je ook gebruik maken van 3D geprinte modellen. Dit model werd gebruikt in de lokkast van LIB vzw.

cone for asian hornet trap
3D print fuik voor AH val

Download de bestanden voor de 3D-printer hier: https://www.thingiverse.com/thing:3509859

Je print ze best wel in kleur geel of rood.

Een bokaal als voorjaarsval voor de hoornaar

Ook een glazen bokaal (nutella pot, confituur pot of honing bokaal) kan je omtoveren tot een selectieve val voor de Aziatische hoornaar.

3D-print-selectieve-val-aziatische-hoornaar
3D geprinte deksels voor glazen bokalen als val voor de Aziatische hoornaar koninginnen

De tekeningen van deze trechter voor de 3D printer kan je hier downloaden: https://www.thingiverse.com/thing:5194652

Selectieve val kopen

Er zijn enkele modellen van selectieve vallen voor de Aziatische hoornaar te koop. Zo is er de vespacatch van veto pharma en de selectieve val van VBI.

Vespacatch – Aziatische hoornaar val van Veto Pharma

Van de vespacatch kan je met deze modificaties een selectieve val voor de Aziatische hoornaar koninginnen maken:

 • boor kleine gaatjes bovenaan zodat nuttige insecten kunnen ontsnappen
 • maak een rooster onderaan zodat de insecten niet verdrinken
selectieve val aziatische hoornaar
selectieve val Aziatische hoornaar

Gebruiksaanwijzing hoornaarval

De lokdoos werkt enkel selectief in het voorjaar als de koninginnen rondvliegen. De opening in de trechter waarlangs de hoornaars naar binnen lopen heeft een afmeting van 8,5mm. De koninginnen van de Aziatische hoornaar kunnen hierdoor, die van de Europese niet. Honingbijen, wespen en vliegen kunnen de val verlaten langs de gaatjes of roosters die naast de trechter worden aangebracht.

Lokmiddel Aziatische hoornaar val

Lokmiddel zelf maken

In de selectieve val plaats je een lokpot of een met gaas bedekt doosje met een zelfgemaakt lokmiddel:

 • 1/3e witte wijn
 • 1/3e bier
 • 1/3e suiker of grenadine

Trappit kopen

Naast de zelf gemaakte lokstof kan je ook de professionele lokstof Trappit kopen. Deze werkt heel doeltreffend. Imkers Neteland koopt jaarlijks grote hoeveelheden Trappit in aan goedkope prijzen. Neem contact op met ons voor meer info.

Plaatsing selectieve val

Om aan een doeltreffende spring trapping te doen plaats je op je bijenstand en elke 200m rond je bijenstand een selectieve hoornaarval. Controleer de voorjaarsval regelmatig.

11 Reacties

 1. Boy Bakhuys

  Er zijn in Nederland diverse Fablabs te vinden waar je zo’n fuikrooster kan laten printen. Sommige vragen een klein basisbedrag van circa €5 bij andere betaal je het verbruikte materiaal. dat zijn super kleine bedragen. Koninginneroosters koop je bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in imkerbenodigdheden, maar veel imkers hebben roosters die bijvoorbeeld beschadigd zijn of die ze niet meer willen gebruiken. Die zijn dan vaak voor weinig of zelfs te geef over te nemen. Dus informeer bij je locale honingleverancier.

  1. Menno

   Europese hoornaars graag los laten, deze zijn nuttig in ons ecosysteem en helpen mee de Aziatische hoornaar te verdrijven, de Aziatische kunnen met val en al in de vriezer geplaatst worden. Let wel; de diepvriezer, ze zijn zeer goed bestand tegen min 5 graden. Dus als mogelijk in de min 20.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *