Vegan honing
Vegan honing

Vegan honing

Gecultiveerde honing

Een nieuwe trend die zich in 2022 helemaal lijkt door te zetten is die van de kunstmatig geproduceerde honing. Artificiële honing waarbij geen imkers nodig zijn voor de oogst en geen bijen voor de productie. Vegan honing bereid door bio-ingenieurs die de nectar rechtstreeks uit planten halen en de fysische en chemische processen nabootsen die zich in een bijenvolk en de honingblaas afspelen.

Verschillende Foodtech bedrijven werken aan de ontwikkeling van deze bijen-loze honing. Zo is er het Amerikaanse bedrijf Melibio dat honing maakt door nectar te laten vergisten met genetisch gemanipuleerde micro-organismen. En nu liet ook het Israelische bedrijf Bee-io weten klaar te zijn om op grote schaal honing-zonder-bijen te produceren vanaf maart 2022.

Vegan honing

Veganistische alternatieven van dierlijke producten worden steeds populairder. Denk maar aan amandel en havermelk als plantaardige vervangers voor dierlijke zuivelproducten. Of de petit filet à l’americain van de vegetarische slager als populaire patévervanger voor vegetariërs.

Honing geoogst door imkers is geen vegan product. Nectar, de basissubstantie van honing, is plantaardig maar de bijen voeren verschillende bewerkingen uit om dit veredeld floëemsap in te dikken zodat ze het langer kunnen bewaren.

Bijen maken honing voor zichzelf maar imkers nemen dit af. Honing is dus per definitie geen veganistisch product. Veganisten gebruiken plantaardige zoetstoffen zoals kokosbloemsiroop en ahornsiroop als honingvervanger.

Maar nog dit jaar kunnen vegetariërs en veganisten plantaardige, 100% bijenvrije honing geproduceerd op basis van natuurlijke nectar proeven.

Bee-io

Bee-io is een jong bedrijf opgericht in het land van melk en honing door broer en zus Ofir en Efrat Dvash. Het woord dvash (דבש) is de Hebreeuwse vertaling van … honing. Meant to bee! Het kon bijna niet anders of de Dvashians zouden iets met dit wonderbaarlijk natuurproduct gaan doen. Ze bouwden een gigantische artificiële honingmaag en bootsen hierin alle moleculaire processen na die zich in de blaas van een honingbij voordoen. Zo verwerken ze met zelf geproduceerde enzymes nectar uit planten via biosynthese en biofermentatie tot veganistische honing.

Artificiële honingmaag

Wanneer een honingbij nectar verzamelt op een bloem neemt ze die via haar tong op in de honingblaas. De bij voegt enzymen en organische zuren toe aan de nectar om de complexe suikers te inverteren naar de enkelvoudige suikers glucose en sucrose. Eens in het nest aangekomen geeft ze de nectar door aan andere bijen waardoor vocht uit de nectar verdampt en een stroperige honing ontstaat.

Bee-io bootst dit proces na met genetische gemanipuleerde bacteriën. Ze nemen genen uit de enzymen die bijen gebruiken om nectar te verwerken tot honing en implanteren deze in de Bacillus subtilis bacterie. Vervolgens laten ze de nectar door biofermentatie vergisten tot plantaardige honing.

100% Monoflorale honing

Monoflorale honing die je koopt in de winkel bevat meestal maar 30% nectar van deze specifieke plant. Bijvoorbeeld tijmhoning en lavendelhoning bevatten ook nectar van heel wat andere bloemen. Bijen vliegen in de vrije natuur in een straal van 3km rond hun standplaats en verzamelen nectar van alle mogelijke bronnen in die regio. Tenzij je op een oppervlakte van 30km2 slechts één type bloem zou hebben is het quasi onmogelijk om 100% monoflorale honing van een bijenvolk te oogsten.

Door nectar van slechts één plantensoort te gebruiken kunnen ze 100% monoflorale honing produceren slagen broer en zus Dvash er dus wel in om 100% monoflora honing te produceren. Zo maken ze 100% zuivere manuka honing, eucalyptushoning of zelfs zuivere koffiehoning.

Baby save honing

De kwaliteit van de vegan honing is dezelfde als die van natuurlijke honing, zelfs de antibacteriële werking blijft behouden. De bij-loze honing bevat de vitaminen, antioxidanten, calcium en verschillende andere componenten die in honing voorkomen, maar is vrij van pesticiden of andere minder gunstige componenten zoals de Clostridium botulinum bacterie. Deze bacterie produceert in kleine hoeveelheden botuline dat bij baby’s jonger dan een jaar darmproblemen of infantiel botulimse kan veroorzaken. Daarmee is de plantaardige honing van bee-io honing baby-proof.

Meer info: https://www.jpost.com/business-and-innovation/article-689250

4 Reacties

 1. Paul Van Herck,

  dikke zever
  honing is een product dat gemaakt wordt door bijen en niet in een laboratorium.
  weg met deze handel, wat is het volgende ?
  Dikke commerce!
  Enkel honing gemaakt door bijen kan “echte honing” genoemd worden!

 2. Karin

  Een grote schande! Alleen honingbijen maken honing voor zichzelf, dat is gewoon melkvee. En omdat veganisten dat fout vinden – prima – gaan ze in plaats daarvan het voedsel van WILDE bijen uit de bloemen jatten? Ik heb nog nooit zoiets schandaligs gehoord.
  Bestuivers worden met uitsterven bedreigd, ze hebben het al moeilijk genoeg. Laat het kleine beetje voedsel wat nog beschikbaar voor ze is in de bloemen zitten en eet iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *