Arrestraammethode
Arrestraammethode

Arrestraammethode

Voordracht Arrestraammethode

Zaterdag 27 januari 2024 kan je bij Imkers Neteland een voordracht volgen over de arrestraammethode. Spreker is Thomas van Pelt. Hij legt uit hoe je met een duplex arrestraam op een biotetechnische wijze een varroabehandeling kan uitvoeren in je bijenvolk.

arrestraammethode
voordracht arrestraammethode

Arrestraammethode

De arrestraammethode is een biotechnische methode om de varroamijten in een bijenvolk onder controle te houden. Het arrestraam wordt toegepast in de maand juni. Door gebruik te maken van een duplex arrestraam en door het volgen van het juiste stappenplan kan je met de arrestraammethode 90% van de mijten in het bijenvolk verwijderen zonder gebruik te maken van zuren of chemische bestrijdingsmiddelen.

Arrestraam

Arrestramen worden al jaren door handige imkers zelf in elkaar geknutseld. De laatste jaren zijn ook steeds meer arrestkooien te koop in imkerwinkels. Je kan de arrestramen kopen op Dadant blatt, Duits Normaal en sinds kort ook Simplex formaat.

duplex-arrestraam voor arrestraammethode
Een duplex arrestraam

Verschil tussen arrestraam en isolator raam

Om een kunstmatige broedstop te creëren in een bijenvolk kan je gebruik maken van een arrestraam of van een isolatorraam. Met beide systemen kan je de koningin opsluiten in een beperkte ruimte.

Wat is het verschil?

Bij gebruik van een isolator (zoals isolator chmary) kan de koningin geen eitjes blijven leggen en verdwijnt na 21 (werksters) of 24 dagen (darren) al het broed uit het bijenvolk. Dit heeft als voordeel dat alle varroamijten zich na isolatie op de bijen bevinden en uit het volk kunnen verwijderd worden door gebruik te maken van oxaalzuurverdruppeling of oxaalzuurverdamping.

Door gebruik te maken van een arrestraam blijft de koningin eitjes leggen. Er blijft broed in het volk maar dit wordt beperkt tot 1 of 2 ramen broed. Door het juiste stappenplan te volgen zijn na een 4 tal weken 90% van de varroamijten gevangen in de broedramen van het arrestraam. Deze doen dienst als vangraam voor varroamijten. Door dit vangraam uit het volk te verwijderen elimineer je ook de varroamijten zonder een oxaalzuur of andere varrroabehandeling.

Wanneer moer in arrest plaatsen?

Bij de arrestraammethode wordt de moer in een arrestraamkooi geplaatst in de maand juni, voorafgaand aan de honingoogst. De moer blijft minstens 24 dagen in arrest.

Meer info over de ARK Methode

In 2023 startte bij Honeybee Valley in Gent een project om de arrestraammethode, ook wel de ARK-methode, verder uit te werken. dti project kreeg de toepasselijke titel: Het “onder arrest” project.

Meer info daarover vind je op deze website.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *