Een broedstop in het bijenvolk
Een broedstop in het bijenvolk

Een broedstop in het bijenvolk

Weergaven: 220

Het belang van een broedstop voor een bijenvolk

Een broedstop in de zomer en in de winter is van groot belang voor de gezondheid van een bijenvolk. Een broedloze periode in een bijenvolk geeft de imker de kans om de varroapopulatie onder controle te houden.

De broedpauze komt van nature voor bij honingbijen in de winter. Nadat de temperaturen enkele dagen na elkaar onder het vriespunt zakken stopt de koningin met eitjes leggen. 21 dagen later is het bijenvolk broedloos.

Ook wanneer bijen zwermen wordt het volk broedloos:

  • de zwerm zoekt een nieuw nest waarin de oude konginin opnieuw begint te broeden
  • in het achtergebleven volk loopt het oude broed uit en gaat een nieuw geboren koningin pas opnieuw eitjes leggen nadat ze bevrucht is

De broeloze periode in het bijenvolk is van groot belang om varroapopulatie onder controle te houden.

Geforceerde broedstop

Broedstop in de zomer

Varroa speelt een belangrijke rol in het verdwijnen van bijenvolken. Om de aangroei van de varroapopulatie in een bijenvolk onder controle te houden maken imkers de laatste jaren steeds meer gebruik van een geforceerde broedstop in de zomer. Typisch wordt in de maand juni de konginin in een arrestraam of isolator raam geplaatst.

  • isolatorraam: de koningin wordt 21 dagen opgesloten in een kader waar ze geen eitjes kan leggen tot het volk broedloos is. Daarna wordt een oxaalzuurbehandeling toegepast om de varroamijten uit het volk te verwijderen
  • arrestraam: de koningin wordt op één of twee ramen geplaatst waar ze eitjes kan leggen. Na enkele weken worden de zogenaamde vangramen uit het bijenvolk verwijderd. Hierdoor vermindert het aantal varroamijten in het volk met 90%
broedstop
Een broedstop zorgt voor een gezond bijenvolk

Broedstop in de winter

Door klimaatverandering ervaren we de laatste jaren warmere periodes in de maanden oktober en november. Hierdoor blijven bijenvolken langer doorbroeden. Ze raken verzwakt door een gebrek aan inkomend stuifmeel terwijl de varroapopulatie exponentiëel toeneemt.

Om deze situatie die in veel gevallen leidt tot bijensterfte te vermijden passen meer en meer imkers de geforceerde broedstop ook toe in de winter. Hiervoor wordt de koningin in een isolatorraam of broedstopkooi geplaatst gedurende de maanden oktober en november. Daarna wordt een oxaalzuurbehandeling toegepast.

Het gevolg is een mijtenvrij bijenvolk dat zonder al te veel problemen de winter overleeft.

imkerdag antwerpen
Tijdens de Antwerpse provinciale imkersdag werd de broedstop uitvoerig besproken

Methodes voor de broedonderbreking

Er zijn verschillende methodes om als imker een broedonderbreking in het bijenvolk te forceren:

Na een broedonderbreking zijn verschillende biotechnische varroabehandelingen mogelijk.

Meer informatie over de broedpauze in een bijenvolk kan je ook hier bekijken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *