Bijen in april
Bijen in april

Bijen in april

Bijen in april

Maart 2022 was een topmaand voor onze bijen. Het was de droogste en zonnigste maand maart ooit en de bijen vlogen continu en massaal uit om nectar, stuifmeel en water te verzamelen. Maar april 2022 begon wel even anders. 1 april 2022 was de koudste 1 aprildag ooit. We kregen er zelfs nog wat sneeuw bij ook. De bijen bleven rustig binnen om het grote broednest te verwarmen. Ze verbruiken de nectar en het stuifmeel dat ze de afgelopen dagen hebben kunnen verzamelen.

De eerste dagen van april bleven koud maar toen op zondag 3 april de zon volop scheen gingen toch heel wat bijen vliegen ondanks de hele koude temperaturen. Ze blijven daarbij in de onmiddellijke omgeving van het nest en verzamelen vooral water dat ze nodig hebben om het broed te blijven voeden. Van water leggen bijen immers geen voorraad aan en dus fourageren de dappere waterhalers al bij lage temperaturen . Het risico op verkleumen van de bijen is daarbij niet gering.

Normaal gaan bijen in april snel uitbreiden en bouwen ze hun broednest in hoog tempo uit. Het aanbod aan nectar en stuifmeel in de natuur is het grootst in de maand april. Waar je ook gaat, overal zie je nu bomen die volop bloeien. Denk maar aan de zoete kers, perenbomen, pruimenbomen, krentenbomen, wilgen en Esdoorns die nu tuinen, lanen en bossen opfleuren met hun prachtige bloesems.

De start van het bloesemseizoen variëert elk jaar. Met de klimaatopwarming zien we fruitbomen steeds vroeger bloeien en kort de bloeiperiode in. Willen we als imker van de voorjaarsdracht kunnen genieten is het zaak om vroeg in het voorjaar over sterke en vitale bijenvolken te beschikken.

Het weer in april

Het weer speelt een belangrijke rol voor onze bijenvolken en de honingoogst. April 2021 was zo koud dat er van een extra honingzolder geen sprake was en dat verschillende bijenvolken dienden bijgevoederd te worden.

Maart 2022 was één van de zonnigste ooit. Dat zorgt ervoor dat de natuur een tweetal weken voor staat op schema. De zoete en vroege kersen kwamen al rond 24 maart in bloei. Dankzij de hoge temperaturen konden ook de bijenvolken goed ontwikkelen. De bijenvolken staan er in april dus goed voor, maar het is opletten want de voorjaarsdracht zou ook wel ‘s snel afgelopen kunnen zijn. Op veel plaatsen staan de paardebloemen al in pluis en dat staat in de imkerwereld bekend als het sein voor de eerste zwermen.

De eerste dagen van april blijft het koud. Wie in de maand maart nog geen honingzolder plaatste wacht dan ook best even tot de temperaturen weer stijgen naar 15°C.

bijen-in-april
Bijen in april: klaar voor de kersendracht

Imkerwerkzaamheden bij de bijen in april

Een belangrijke taak voor de imker in april is het bijenvolk ruimte geven. Als er veel dracht is heeft het volk ruimte nodig om nectar en stuifmeel te stockeren en om het broed verder uit te breiden.

Er worden in april veel jonge bijen geboren en jonge bijen willen bouwen. Hang regelmatig extra waswafels naast het broednest die de bijen kunnen uitbouwen. Dit zorgt voor extra ruimte in het bijenvolk en werkt zwermvertragend.

We plaatsen in april ook de honingzolder, maar zoals eerder vermeld wachten we daarmee ook op het goede weer. De bijen konden in maart al veel nectar verzamelen van de wilgen, hiervan zal in de eerste week van april een groot deel verbruikt worden om het broed warm te houden en verder uit te breiden.

Bestuiving kersenbloesem

Dit jaar vertrokken de eerste bijenvolken al een week voor 1 april naar Haspengouw voor de bestuiving van de vroege kersen. Het was bij de fruitboeren alle hens aan dek om de fruitbomen te beschermen tegen de aangekondigde nachtvorst. Maar temperaturen tot -6°, daar is weinig aan te verhelpen. Een groot deel van de bloei in de vroege kersen ging verloren zoals je kan zien in deze reportage:

https://www.tvl.be/nieuws/vriestemperaturen-ramp-voor-limburgse-bijenpopulatie-136909

Voordrachten & activiteiten in de maand april

Door het uitzonderlijk koude weer hebben we onze praktijkvoordracht van zondag 3 april geschrapt. We wachten nog even om ons bijenvolk aan het Karrewiel extra ruimte te geven. Het volk staat nog op één romp. We bekijken later hoe we het verder kunnen uitbreiden.

Vrijdag 22 april kan je voor de tweede pintjes komen pakken op het Bijencafé in ‘t hof van Eisterlee. Welkom vanaf 19.30u!

Op paasmaandag, 18 april, kan je terecht op de bijenmarkt van onze Limburgse imkervrienden.

Meer info over deze activiteiten vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *