Bijen in december
Bijen in december

Bijen in december

Koningin stopt met eitjes leggen

Algemeen wordt verondersteld dat de koningin stopt met eitjes leggen na de 1e vriestemperaturen in de herfst. We kregen dit jaar een eerste vriesnacht op 24 november, gevolgd door temperaturen enkele graden onder nul op 27 november.

We mogen veronderstellen dat tussen 15 en 20 december, 21 dagen nadat de koningin een laatste eitje heeft gelegd, de meeste bijenvolken broedloos zijn.

Varroabehandeling in december

Van deze broedloze periode kunnen we gebruik maken om de bijen te behandelen tegen de varroa-mijt door verdamping of druppelen van oxaalzuur.

Deze behandeling gebeurt best tussen 15 en 20 december. Wacht er zeker niet te lang mee, we zagen tijdens de reinigingsvlucht op 16 december hier en daar al volkeren waar bijen met stuifmeel kwamen aandraven. Het is best mogelijk dat in deze kasten de moer al terug eitjes aan het leggen is.

Heb je niet het juiste materiaal om het druppelen of verdampen? We hebben met onze vereniging een toestel beschikbaar om de oxaalzuurbehandeling te doen. Vraag ernaar als je deze nodig hebt.

Bijen in tros

Bijen slapen niet, in tegendeel, bijen zijn heel actief in de winter. Wordt het koud, dan kruipen ze dicht bij elkaar en vormen ze een compacte bijentros. Dalen de temperaturen verder, dan zetten ze hun vliegspieren in en verbruiken ze honing als energiebron om het nest warm te houden.

De eerste twee weken van december kregen we sombere dagen met temperaturen die schommelden rond 5°C. Zeker in houten kasten bleven de bijen bij elkaar zitten in de wintertros.

Je kan in deze periode even door de plastic of glazen afdekplaat van je kast kijken hoeveel raampjes de bijen momenteel bezetten om de volkssterkte in te schatten.

Eerste reinigingsvlucht

Na een lange periode van sombere dagen kregen we op 16 december 2021 een eerste zonnige dag met temperaturen boven 12°. Bijen maakten er massaal gebruik van om hun endeldarm te ontlasten tijdens de eerste reinigingsvlucht.

Het weer in december

In de tweede helft van december kregen we koude temperaturen rond het vriespunt. Op 21 en 22 december bleven de temperaturen over dag ook onder 0°C. De bijen namen de wintertros weer aan.

Na de winterzonnewende beginnen de buitentemperaturen weer te stijgen en gaan de bijen de temperatuur centraal in het nest ook beginnen opdrijven. Hiermee stimuleren ze de koningin om eitjes te beginnen leggen.

Warmste 30 december ooit

Op 30 december kregen we temperaturen tot 14°. Daarmee sneuvelde het dagrecord in Ukkel van 1925. De bijen maakten er ondanks het bewolkte weer gretig gebruik van om uit te vliegen.

Imker in rust

Na het overlegcommité van 22 december is het wel helemaal duidelijk, imkerbijeenkomsten zijn niet mogelijk tot 28 januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *