Bijen in Februari
Bijen in Februari

Bijen in Februari

Wat doen bijen in februari?

Februari kan een maand zijn van winterse én lenteachtige dagen. Dit jaar begon februari vrij warm. Soms nat, winderig en zelfs vrij onstuimig. Maar ook de zon bezorgde ons al enkele fraaie dagen. De bijen profiteren volop van de zonnige dagen om uit te vliegen en water en stuifmeel te verzamelen. Ze verzamelen pollen van Hazelaars, sneeuwklokjes, krokussen en de eerste katjes van de Drakenwilg.

De tweede helft van februari begint zelfs uitzonderlijk warm. De temperatuur is hoog voor de tijd van het jaar en de natuur ontluikt enkele weken vroeger dan normaal. Het zou wel eens een vroege lente kunnen worden.

Nest warm houden

De koningin legt stilaan meer eitjes. Hoe koud of warm het buiten ook is, bijen houden het beginnende broednestje warm op een constante temperatuur van 35°. Door de vliegspieren te laten trillen produceren ze de nodige warmte. Daalt buiten de temperatuur, dan kruipen ze dichter bij elkaar om zo weinig mogelijk warmte te laten ontsnappen.

Het aantal bijen in de kast bepaalt de grootte van het broednest en het tempo waaraan de koningin eitjes legt. De moer zet niet meer broed aan dan de bijen kunnen warm houden. Een sterk, gezond en goed ingewinterd bijenvolk is nu in staat de bijenkolonie sneller op te bouwen.

bijen-februari
Zo ziet een raam in het broednest eruit begin februari. Haal de ramen er op dit moment vooral zelf niet uit.

Vorig jaar kregen we net voor half februari een koudedip met 5 vriesdagen op rij. Koninginnen die toen aan de leg waren stopten in die periode met eitjes leggen. Dat vertraagde de voorjaarsontwikkeling waardoor minder honing kon worden geoogst van de kersen en appelbloei. Dit jaar ziet het er een stuk beter uit. De temperaturen zitten half februari rond 10 à 12°, de moer blijft aan de leg.

Eerste stuifmeel verzamelen

Als het weer wat rustiger is en de temperaturen boven 10° komen maken de honingbijen van de gelegenheid gebruik om stuifmeel te verzamelen. Dit vinden ze Hazelaars die hier en daar nog in bloei staan en op de sneeuwklokjes die openstaan sinds 1 februari. Vanaf de tweede helft van februari vormen ook de krokussen een belangrijke bron van stuifmeel met hun prachtige paarse en oranje kleuren. Ook de katjes van de Egyptische wilg en Drakenwilg staan te springen om hun stuifmeel in het rond te strooien.

krokus februari

Dode bijen op de vliegplank? Geen paniek!

In deze periode zie je soms enkele of een tiental dode bijen op de vliegplank liggen. Soms lijken de bijen ook wat te ‘vechten’ op de vliegplank. Geen paniek, hier is geen slachtpartij bezig! Het was begin deze maand wat warmer dan normaal. Daardoor komen de bijen los uit hun tros en gaan ze zich bezig houden met het opruimen van de kast.

Dode bijen worden uit de kast gedragen. Dit is een goed teken, het is een vorm van hygiënisch gedrag van de bijen die hun woning proper en vrij van ziektes willen houden.

Storm Eunice: bijenkasten goed vastmaken

Op 18 februari raast storm Eunice over ons land met windstoten tot 130km/u. In zo’n situatie is het aangewezen om vrijstaande bijenkasten vast te leggen en goed te beschermen:

  • leg een zware steen bovenop de dekplank van de bijenkast
  • maak de bijenkasten vast met een spanband zodat ze bij elkaar blijven als de wind ze omver waait

23 Februari: topdag voor de bijen!

Na storm en regen komt zonneschijn. Woensdag 23 februari was zo’n dag met een stralende zon en temperaturen rond 12°. De bijen stormden massaal naar buiten en verzamelden al het stuifmeel dat de krokussen, vroegen drakenwilgen, late hazelaars, winterheide en winterkamperfoelie te bieden hebben.

Hoger Voerverbruik

Heel wat volken zijn dit jaar met de hoge temperaturen van begin januari al vroeg eitjes beginnen leggen. De bijen houden dit broed warm en hebben daar heel wat brandstof voor nodig. Die energie halen ze uit de honing die ze in de zomer in hun raten hebben opgeslagen.

Bijen verbruiken eerst de honing die is opgeslagen in de buitenste raten van het nest. Ze krabben de verzegelde cellen met voer open. Dit kan je zien aan de mul die op aan de zijkanten van bodemplank naar beneden valt. De temperaturen aan de buitenkant van de kast zijn een stuk lager dan binnenin. Door de lagere temperaturen en de hoge vochtigheidsgraad wordt het dauwpunt bereikt en vormt zich condens. De honing, die hygroscopisch is, neemt het vocht in de opengemaakte cellen op waardoor het vochtgehalte in de honing stijgt en deze opnieuw meer op nectar begint te lijken. De honing wordt zo beter verteerbaar. De bijen halen het voedsel uit de cellen dragen het voedsel naar de binnenkant van het nest waar de jonge bijen het kunnen opnemen.

Wat doet de imker in februari?

Op de eerste lenteachtige dagen kan het als imker al beginnen kriebelen om de bijen te gaan bekijken. Maar het broednest storen kan in deze periode fataal zijn. Wel is het belangrijk om als imker het voerverbruik in de bijenkast op te volgen. Dit kan door het gewicht op te volgen of door het buitenste raam van de kast even op te tillen terwijl je het broednest afdekt met de plastic of een houten plank. Zit er geen voedsel meer in de buitenste raat kan je het verwijderen en vervangen door een vulblok. Het enger zetten van de bijen helpt de bijen met de warmtehuishouding waardoor ze zich beter ontwikkelen.

Dak isoleren

Het volk produceert heel wat warmte in het broednest. Maar buiten is het nog koud en ‘s nachts kan het nog stevig vriezen. Er kan heel wat warmte verloren gaan als de bijenkast in deze periode niet goed geïsoleerd is. Vooral via het dak gaat snel warmte verloren. Goed afdekken en isoleren is de boodschap. Je kan een half hoogsel op je kast plaatsen gevuld met wol, kranten, isolatieplaten, …

Temperaturen in februari 2022

In februari kregen we 92 uur zon. Het was een warme maand, 2,4° warmer dan normaal.

De gemiddelde temperatuur van de afgelopen weerkundige winter bedroeg 5,5°, dat is 1,4° warmer dan normaal.

Agenda Voordrachten & Activiteiten

Vrijdag 18 februari organiseren we onze eerste bijeenkomst van dit jaar. Voor de allereerste keer houden we een Bijencafé. Je bent welkom van vanaf 19.30u in brasserie ‘t Hof van Eisterlee in de Eikenlei 97 in Grobbendonk. Je kan gezellig iets komen drinken en praten over bijen en imkeren. Onze eerste gast is Philip Duts, voorzitter van Konvib vzw. Philip vertelt in het kort over het uitwinteren van bijen. Nadien kunnen we verder bijpraten. We gaan vooral voor een gezellige bijeenkomst. En de eerste ronde is op kosten van de vereniging!

Aarzel dus zeker niet en kom op vrijdag 18 februari naar het eerste bijencafé in ‘t hof van eisterlee` !

Lees ook: de bijen in januari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *